Оперна сцена в Дунава напълни Видин с румънци и сърби

Оперна сцена в Дунава напълни Видин с румънци и сърби | StandartNews.com

Видин живее в еуфорията на първия си оперен фестивал, наречен „Крепост на вековете – „Баба Вида".

Необичайните спектакли започнаха на 4 август и ще продължат до 13-ти. Програмата включва детска опера, класика и балет. Всичко е под небето и то на брега на Дунав. Сцената е на шлеп в реката. Публиката седи на трибуни, разположени на кея. За вечер публиката видя две опери на Пучини – „Мантията" и „Джани Скики". Шлепът не е приумица на състава от софийската опера, той е място на действието по автора на творбата. Само че неговият шлеп е бил закотвен в река Сена, Париж, в началото на миналия век.

Това е един уникален проект на общината във Видин и на софийската опера и балет, обясни кметът на града Огнян Ценков. С него представяме града си по един необикновен начин. Музиката и играта в реката внушава величие и вечност на нашия старопрестолен град, но и на изкуството.

Същата опера е била играна за първи път през 1918 година в Ню Йорк, а у нас – през 1936 година. Оттогава не е показвана, обясни акад. Пламен Карталов, шефът на софийската опера.

Многобройната публика показа, че видинчани са жадни за стойностно изкуство. Сред гражданите имаше и много гости – Ерик Лобедел, посланик на Франция у нас, управители на съседни области, кметове. Имаше много румънци и сърби, сред които кметът на Княжевац Милан Джокич.

Три дни оперните аткьори играха и за деца. Софийската опера избра да представи във Видин операта на Георги Костов по либрето на Йордан Милев „Шегобишко на острова на чудесата". Летният фестивал продължава на 11 август. Тогава и на следната вечер на сцена пред главната порта на видинската крепост – „Стамбол капия" публиката ще види „Лебедово езеро" на Чайковски. Край на фестивала на 13 август слага спектакълът „Зорба Гъркът" по музика на Микис Теодоракис. Иска ми се този фестивал да стане дълголетник, каза кметът Огнян Ценков.Т.е. да го има всяко лято.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай