Комисия в БНР спира "По първи петли"

Семейство Белчеви със старите си приятели Хайгашот и Мари Агасян, които, естествено, също ще бъдат на 21 ноември в НДК - Хайго на сцената, а съпругата му на първия ред в зала номер едно

Комисия в БНР спира "По първи петли" | StandartNews.com

В последния куплет нямало оптимизъм и вяра в бъдещето, разказва Михаил Белчев

Впечатляващи житейски истории провокират всеки от творческите хитове на Михаил Белчев. Изключителният поет и музикант, който на 21 ноември събира гилдията и феновете за грандиозен концерт в НДК, често се оказва главен герой в уникални сценарии.

"Въобще нашата младост си беше истински филм - но не черно-бял, а много цветен и неповторим", коментира бардът, който на 13 август ще черпи за 70. На юбилейния спектакъл в зала номер едно през есента с него пред хилядите фенове ще излязат и ще пеят звездите на България - от Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Васко Найденов, Веселин Маринов, Силвия Кацарова и Марги Хранова до младоците Константин Белчев и Тодор Георгиев-Тоши. Те, естествено, ще изпълнят парчетата на Мишо в собствения си репертоар. А самият той ще напълни душата на свещеното чудовище публиката с евъргрийните, с които остава завинаги в националната култура.

Мишо създава "По първи петли" преди повече от 30 години на сбирка на столичното бохемско войнство. Той и тогавашната му съпруга Васа Ганчева са на традиционно соаре при Богдана Карадочева и Стефан Димитров. Композиторът сяда на пианото и предизвиква Мишо за арт екшън: "Давай стиховете". И музите превръщат магията в материя. "Това е най-добрият вариант - песента да се създава едновременно от двамата й автори", твърди и досега Белчев. Комисията в БНР, която трябва да "пусне" бъдещия мегахит, се изправя на нокти от думите и посланията в последния куплет: "По трети петли уморени мъгли се разкъсват от страх и се вписват в прозореца сутрин, старият ключ се огъва от студ - и го няма домът, и я няма вратата сутрин". Членовете на въпросното жури са потресени от липсата на оптимизъм на финала - лирическият герой не вижда изход, а би трябвало социализмът около него да процъфтява. Така че се налага Васил Найденов да изпълнява култовия шлагер без притеснителните "декадентски" за епохата реплики. Мишо може да го играе дисидент и заради "За теб, Българийо" - хитът на Тончо Русев и Веско Маринов, който изправя на крака всички цветове и партии. Колкото и да е странно, стихотворението е спряно навръх 10 ноември, а ръкописът е върнат на автора с, меко казано, странни забележки. Доста от творбите на Белчев звучат прекалено авангардно на чиновниците преди така наречената нежна революция през 1989-а. А някои от тях са недвусмилено пророчески.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай