Класици довечера в НДК

Класици довечера в НДК | StandartNews.com

Концерт прегръдка за хората, които ценят класиката в родната поезия, поп и рок музика ще има довечера в НДК. В зала номер едно ще прозвучат легендарни хитове по вечни стихове на Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Павел Матев, Любомир Левчев, Михаил Белчев, Георги Константинов, Маргарита Петкова, Недялко Йорданов... Ще ги изпеят фаворити на публиката от различни генерации – Йорданка Христова, Кирил Маричков, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Михаил и Кристина Белчеви, Силвия Кацарова, Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Тони Димитрова, Веселин Маринов, Данчо Караджов, Дони и Нети, Илия Ангелов, Искра Радева, Фондацията, Джина Иванова, Стефан Диомов и „Петте сезона", Кирил Калев и Вера Шантел, Константин Белчев, Тодор Георгиев... Михаил Белчев е вдъхновителят на 36-каратовия спектакъл, който се случва под патронажа на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Подобни събития вече са запазена марка на барда, който през 2016-а празнува юбилей с шоу, за което още се говори - тъй като издигна публиката буквално над земята.

За Мишо най-важното е качеството - на думите, на нотите, на посланията, на споделеното преживяване, на заедността.

"Цял живот съм пял поезия - за сърцето, за душата, за главата, а не за краката. Тя извисява красотата на чувствата. Независимо от войнстващата простотия наоколо, продължаваме да съхраняваме ценностите", казва Мишо Белчев. Авторът на някои от най-изтънчените стихове в съвременна България изрича с балканска категоричност истините за тук и сега.

И въпреки че се родее с френската изисканост на своите учители в шансона и не се прибира вкъщи без цвете за жена си Кристина, през годините "вкарва" бая ерес в арт пространството, а някои от вечно зелените му слова са били забранявани. /Въпреки че на Мишо никога не му е идвало на ум да се прави на дисидент./ Довечера той ще хване микрофона за страхотната "Ние можем да имаме много жени" по лириката на Стефан Цанев с нотите на Найден Андреев - много незабравим приятел още от ученическите години. Оказва се, че навремето шлагерът е бил блокиран в БНР - съответната комисия не била доволна от "многоженството". Но сега на Белчев му се говори само за музика и за приятели. Другото не е новина. "Не заслужаваме това, което ни се случва", категоричен е той. Убеден е, че съединението прави силата, че само културата и образованието крепят нацията. "Талантлив народ сме. Ама много мачкан. Станали сме изключителни именно заради мъката и тежкия бит. И въпреки всичко, което ни потиска. Не успяхме обаче да опазим много от интелектуалците си", казва Мишо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай