Iron Maiden пуснаха енергийна бомба в Пловдив

Iron Maiden пуснаха енергийна бомба в Пловдив | StandartNews.com

* Брус Дикинсън пя за свободата, победи чудовището с българския трикольор

* Изтребителят Спитфайър взриви 25 000 на Гребната база, тътенът от баса и барабаните се чуваше чак до Коматево

В късния неделен следобед море от хора с черни фланелки заля Гребната база. Мъже и жени на всички възрасти и от всички краища на България пристигнаха, за да чуят рок гигантите Iron Maiden. За мнозина това бе сбъдване на детската мечта, за други - да чуят наживо легендите, които не залязват.
За последната вечер на фестивала Hills of Rock в града на тепетата бяха пристигнали поне 10 рейса от Гърция, хиляди от Македония, Турция, Русия, Сърбия, Великобритания. Имаше и хора с шотландски полички. Сред множеството бяха шефът на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът на Пловдив Иван Тотев, също облечени с фенски фланелки. Тотев посрещна бандата на летище Пловдив, а Караянчева сподели във Фейсбука си, че е получила личен автограф от вокалиста Брус Дикинсън.
Официалният вход се оказа недостатъчен да пропусне лавината, затова се наложи да се отвори още един. Еуфорията бе толкова голяма, че никой не забелязваше праха от пистите за лека атлетика, върху които бе публиката на фестивала. Нито пък някой обърна внимание на пороя, който за петнайсетина минути се изля и разхлади Гребната база.

Точно в 21.10 часа от екраните се разнесе гласът на Уинстън Чърчил

и прозвуча прочутата му реч от 18 юни 1940 г., в която той обявява Битката за Британия, малко преди капитулацията на Франция.

„Вероятно скоро върху нас ще се стовари цялата ярост и мощ на врага. Хитлер разбира, че или ще се наложи да ни сломи тук, на острова, или ще изгуби играта. Ако издържим, Европа ще отхвърли игото на нацизма и пред целия свят ще се открият широки хоризонти, озарени от слънцето. Затова да си спомним за дълга и да го изпълним толкова самоотвержено, че и след хиляда години, ако дотогава Британската империя запази величието си, хората да могат да кажат: „Това беше техният звезден час".
Пред очите на многохилядната публика залетяха бълващите огън самолети Спитфайър и се разнесоха първите рифове на Aces High. 25 000 аплодираха Брус Дикинсън, който изскочи на сцената с пилотска фуражка и изкрещя: „Scream for me, Plovdiv!". А над сцената маневрираше огромен макет на легендарния едноместен изтребител Spitfire, с който британските асове са отблъсквали атаките на "Луфтвафе". Iron Maiden често откриват концертите си с това парче, а

самият Дикинсън е пилот от британската гражданска авиация

Когато дойде за концерта на Maiden през 2007 г. в София, той не пропусна да посети базта ни в Граф Игнатиево. Сам кара самолета, с който групата пътува на турнета, включително и до Пловдив.

След взривяващото Aces High последваха Where Eagles Dare, 2 Minutes to Midnight, The Clansman, The Trooper.

Историите, които разказваха Стив Харис, Дейв Мъри, Ейдриън Смит, Нико Макбрейн, Яник Герс и Брус Дикинсън, следваха една след друга. Английските музиканти, идоли на три поколения, се раздаваха до край, а енергията им на сцената бе като на ядрен реактор, който зареждаше публиката.

После Дикинсън укроти за малко бясното темпо и започна да пита публиката има ли сред нея шотландци. Когато се чу отговорът "да", легендарният вокалист започна да говори за свободата. "Речта, която дадохме в началото на шоуто, е пример за това как се борихме срещу национализма във Втората световна война. За да останем свободни. Това е песен за Шотландия.

Това е песен за свободата. Да се бориш, за да останеш свободен, както го направи Уилям Уолас

Просто оставете музиката да говори!", каза Дикинсън. И шоуто продължи с появата на огромното чудовище Еди - символ на бандата, което по някое време се качи и на кокили.

Тогава Брус Дикинсън развя българския флаг и победи звяра.

А публиката изпадна в екстаз.

25 хиляди гърла пееха с великите британци. Хитовете следваха един след друг, без прошка.
Огромен Икар оживя на сцената по време на един от големите хитове на групата Flight of Icarus. Публиката буквално полудя при първите акорди на мегапарчето Fear of the Dark, Дикинсън изпя с маска на птицечовка на лицето. Дори и след него градусът продължи да се покачва. Зрелището бе невероято - светлинни и звукови ефекти, огньове, фойерверки.

Дейв Мъри и Ейдриън Смит въртяха виртуозни сола, Яник Гърс размахваше китарата като меч, тътенът от баса на Стив Харис и барабаните на Нико Макбрейн се чуваше чак до Коматево.


Освен здравия хеви метъл и пищния декор, рок гигантите непрекъснато контактуваха с публиката: „Как си, България, как си, Пловдив!". Дикинсън, облечен в черен кожен панталон и бяла риза, бе подгизнал от пот, но не престана да дава всичко от себе си.
Градът на тепетата никога не е бил свидетел на нещо подобно, коментираха посетители на концерта.

"Дори шоуто на "Рамщайн" изглежда бледо

на фона на това, което показва "Желязната мома", казаха заклети рокаджии. След The Number of the Beast и
Iron Maiden, публиката не остави "железарите" да си тръгнат. А те се върнаха и се отблагодариха за биса с цели три парчета - The Evil That Men Do, Hallowed Be Thy Name и гръмовното Run to the Hills.

След това хвърлиха за спомен перца и палки на публиката, която все още не искаше да ги пусне и продължаваше да скандира и да пее. Шоуто продължи почти до 23 часа, а финалът бе уникална заря, каквато пловдивчани не са гледали дори за националния празник на града - 6 септември. С огненото 10-минутно шоу в небето бе закрит тазгодишния фест Hills of Rock 2018, който мнозина сравниха единствено с Меtallica от 1999 г.

А Iron Maiden се качиха на самолета си, пилотиран от Дикинсън и полетяха към Загреб, където ще е шоуто им тази вечер.

-----------------------------------------------------------------

Световното турне Legacy Of The Beast на Iron Maiden, част от което бе и Пловдив, започна в Талин на 26 май и ще завърши в "O2 Арена" в Лондон на 10 август. Концепцията за него е вдъхновена от едноименната мобилна игра и комикс на Maiden. На сцената оживяват няколко различни съединени "свята", а сетлистът включва голяма част от хитовете на групата, както и изненади от по-късните албуми.
Мениджърът на Iron Maiden Род Смолууд разказва: "За този концерт, изпълнен с хитове, решихме да базираме темата около името на Legacy Of The Beast, което изцяло пасва на целите ни и ни дава възможност да бъдем креативни и да се забавляваме, особено с Еди! Надяваме се да подарим на феновете ни, които дойдат да видят това наистина много специално шоу, едно фантастично изживяване".

Без кеш на фестивала

Кешът не вървеше на фестивала в Пловдив. Който искаше да си купи бира, трябваше да си зареди специална карта и да пазарува с нея. Иначе цените си бяха наистина фестивални - 4 лева половинка пиво, 10-15 лева бургер, 12 лева- пилешка пържола.

Изнервена жена заплаши с взрив Hills of Rock

55-годишна пловдивчанка е арестувана заради подаване на фалшив сигнал за взривно устройство. Районна прокуратура-Пловдив наблюдава бързо производство за случая. Жената се обадила на телефон 112 в неделя в 18,49 часа - точно преди концерта на Iron Maiden - и съобщила за поставено взривно устройство в района на Гребната база. Незабавно е била извършена проверка от служители на МВР, като е установено, че сигналът е бил фалшив.
След разследване е установено, че на дежурния телефон се обадила 55-годишна пловдивчанка, която е задържана за срок от 24 часа. Бързото производство ще приключи в законния срок. Предвиденото от закона наказание е до две години „лишаване от свобода".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай