Десетки звезди на поклонение пред Тончо Русев

Десетки звезди на поклонение пред Тончо Русев | StandartNews.com

Десетки естрадни звезди, почитатели, близки и колеги дойдоха в зала „България" в София днес, за да си вземат последно сбогом с големия композитор Тончо Русев. Лили Иванова изпрати букет с бели калии. Тончо Русев написа музиката за някои нейни незабравими песни - "Ти сън ли си", "Този свят е тъй прекрасен", "Танго със спомена", "Панаири", "Обичам те".

В зала "България" да се прости с маестрото дойде и посланикът на Украйна в България Микола Балтажи. Венец изпрати и голямата звезда Филип Киркоров.

Тончо Русев почина на 10 април, 10 дни преди да навърши 86 години. Написал над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни музикални конкурси, Тончо Русев оставя ярка следа в българската естрадна музика.

Първи прага прекрачи певецът Веселин Маринов – той отказа да говори пред журналисти.

Изпълнителят Панайот Панайотов определи днешния ден като изключително тъжен за българската поп музика.

"С него си отиде една епоха, отива си вече епохата на мелодичния шлагер. Днес ще се помоля господ Бог, неговия създател, нашия създател да му изпрати светлина, за да намери пътя към дома, за да не се лута. И друго, какво да кажа?

Една светла душа, която пренасити българския ефир с мелодична песен. Аз не знам вие давате ли си сметка какво означава това, но тъй като аз съм вътре в кухнята на поп музиката от много отдавна ви казвам, че днес казваме сбогом на българската шлагерна песен и казваме добре дошла на другия жанр", коментира певецът.

Композиторът Хайгашод Агасян каза, че е щастлив от факта, че е имал възможността лично да познава големия Тончо Русев и изрази възхищението си от таланта и богатото наследство, което остава. Сподели и завета, който му оставил Русев.

"Когато бях студент, преди много години, се опитах да говоря с него. "Бате Тончо, а бе, млад съм, но чувствам, че имам енергия и искам да бъда по-бързо оценен". Знаете един млад човек иска по-бързо да се реализира.

Той каза: "Виж какво, моето момче, Хайго, пиши честно и почтено и запомни, че ще дойде един ден, в който ще подаваш само нотите". Викам, бате Тончо ще дойде ли такъв ден? "Ако пишеш честно и почтено преди всичко спрямо себе си ще дойде", разказа композиторът.

Сред дошлите да се простят с него бяха и Михаил и Кристина Белчеви. „Българин, приятел, талантлив човек, усмихнат, с много хубаво чувство за хумор. Един истински българин. Всичко това го доказа с песните си и с отношението си към поезията в песента. България губи обикновено. Уж не е паднало едно знаме наше във войните, но ние губим хора", коментира композиторът.

"Това е едно място, което ще остане празно, няма как да бъде запълнено. Но въпросът с какво ще го запомним не е точен, защото аз мисля, че той не може да бъде забравен с тези толкова много песни, които непрекъснато влизат и продължават да влизат в бита на хората, в сърцата, в душите, които вълнуват, без които не можем.

Те продължават и в следващите поколения, което е прекрасно. Той е толкова необятно талантлив човек, че просто не може да бъде забравен и няма да бъде забравен", заяви певицата Кристина Белчева.

Недялко Йорданов сподели, че целият му живот е свързан с Тончо Русев, а последната му песен е по негови стихове.

"Само преди няколко месеца той написа последната си песен по едно мое стихотворение "Молитва" и така се шегувахме. Казваше: "Недялко, Недялко, навремето написахме "Остаряваме бавно", а сега трябва да напишем "Отиваме си бързо". Ето такъв човек беше. Добър, незлоблив, да не говорим за таланта му, няма друг такъв.

Много ми е мъчно и усещам, че едва сега в тоз момент усещам каква загуба е това. Винаги така става в живота – трябва да си отидеш, за да усетят. Радой Ралин имаше едно стихотворение, което завършваше така:

„Защо вървим така полека, трупът ли ни се свиди.

Защо обикваме човека, когато си отиде", цитира Йорданов.

За група „Сигнал" в случващото се виждат една символика, заяви фронтменът на групата Йордан Караджов.

"Точно преди 40 години тук в зала „България" представихме песента "Може би" и след 40 години, за голямо наше съжаление, го изпращаме към вечния му дом. Още за съжаление казвам, че с него си отиде една епоха на прекрасната българска музика и за съжаление никой повече няма да повтори това, което правеше през живота си", категоричен е Караджов.

Да се сбогува с композитора дойде и бившият министър на културата Вежди Рашидов. На въпроса какво губи България, той отговори:

"С песните му ще го запомня, защото той е велик, в това което е правил цял живот. Човек е голям с това, което може. Първо няма как да го забравим, не само да го запомним. Вчера гледах един филм. Просто един мозък не може да не може да поеме как един човешки живот може да направи целия му живот да е в хитове. Така че нека да гледаме по-весело.

Аз предлагам на този ден като се прощаваме с този великан да си оставим тананикането и да продължим да си тананикаме неговите прекрасни песни. Това може би е най-хубавото, което може да направим за него, да носим в паметта си звуците, които той ни е оставил като хармония", каза Рашидов.

Според Развигор Попов, Тончо няма да бъде забравен, защото много млади изпълнители са се обърнали към творчеството на по-старите композитори, сред които е и той. Убеден е, че песните му ще звучат в нови версии, ще бъдат много подновявани и ще звучат и в бъдеще в ефира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай