16:25 ч.

13.05.18

1 мин.

0

0

0

Протест за пари на фестивала в Кан

от редактор |

Протест за пари на фестивала в Кан

82 жени от света на седмото изкуство поискаха на международния кинофестивал в Кан равно заплащане за жените.


Това бе безпрецедентна и изцяло женска акция на фестивала в курорта на Френската Ривиера. Участничките в нея, сред които бяха председателката на журито, австралийката Кейт Бланшет, и френската режисьорка Анес Варда, изкачиха прочутите стъпала в Кан, давайки символично израз на желанието си за еднакви възможности с мъжете.


"Отправяме предизвикателство към нашите правителства и власти да приложат законите за равенството в заплащането", каза Варда. Тя подчерта, че е дошло "време всички стъпала в нашата индустрия да бъдат достъпни за нас", жените.


Броят на участничките в акцията - 82, не бе случаен. Точно толкова жени са били номинирани за наградата "Златна палма" от началото на фестивала в Кан през 1946 г., мъжете са 1688. А само две жени, самата Анес Варда и новозеландката Джейн Кемпиън, са получавали "Златна палма", срещу 71 мъже.


В акцията участваха още Салма Хайек, Марион Котияр, Клаудия Кардинале, както и всички жени-членове на журито. Фестивалът в Кан вече изпрати силен сигнал в подкрепа на жените - повечето от членовете на журито тази година са представителки на нежния пол.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент