ОБЗОР: "Формата на водата" - големият победител на Оскарите

ОБЗОР: "Формата на водата" - големият победител на Оскарите | StandartNews.com

90-та церемония за раздаването на Оскарите остана в историята. Най-грандиозната вечер в Холивуд за пореден път събра звездите под един покрив в Долби тиътър в Лос Анджелис, за да честват най-добрите постижения във филмовата индустрия през изминалата година. Големият победител е „Формата на водата" на Гийермо дел Торо.

От 13 номинации лентата прибра Оскари за най-добър филм, най-добър дизайн на продукция и най-добра музика, а Дел Торо спечели признанието за най-добър режисьор. Статуетката му връчиха ветераните Уорън Бийти и Фей Дънауей, които миналата година сътвориха чутовен гаф, обявявайки за победител грешния филм. Затова Дел Торо не без нюанс на лека ирония и скепсис погледна внимателно името на победителя и чак след това се обърна към камерата, за да се усмихне и да потвърди, че тъкмо неговият филм е номер едно. „Аз съм имигрант като много от вас. От 25 години живея в наша собствена държава – част от нея е тук, част от нея е в Европа, навсякъде има части от нея. Мисля, че най-великото постижение на индустрията ни е, че ни позволява да изтрием линиите в пясъка, когато светът ни казва да ги дълбаем по-дълбоки. Трябва да продължим да го правим", каза той в речта си. След 8 номинации „Дюнкерк" спечели за звук и звуков монтаж. „Три билборда извън града" отчете 2 от 7 - Франсис Макдорманд прибра статуетката за най-добра актриса в главна роля, а Сам Рокуел за поддържаща роля. В речта си Франсис призова: „Ако ми окажете честта, ще помоля всички номинирани дами във всчики категории да станат. Мерил, ако ти станеш, и другите ще го направят – продуцентките, режисьорките, сценаристките, композиторките, операторките, дизайнерките. Дами и господа, огледайте се – всички ние имаме истории за разказване и проекти за финансиране. Не ги обсъждайте с нас по време на купоните тази вечер. Нека се срещнем след два дни в офиса. Нека спазваме клаузата за приемственост и равнопоставеност." Гари Олдман продължи серията си и грабна Оскара за Уинстън Чърчил в „Най-мрачният час". Той благодари на всичките си колеги, на семейството си, на 99-годишната си майка, на самия Уинстън Чърчил.

Алисън Джани стана номер едно при актрисите с поддържащи партии - като майката на фигуристката Тоня Хардинг в "Аз, Тоня". Тя е Лавона Фей Голдън, известна в медиите като властната, болезнено амбициозна и тормозеща дъщеря си родителка на скандалната Тоня. Истинската Голдън твърди, че няма нищо общо с образа в изпълнение на Алисън Джани, но самата Тоня е убедена, че превъплъщението на Алисън е феноменално.

Статуетка за оригинален сценарий спечели Джордан Пийл за „Бягай". Той е първият чернокож автор, прибрал статуетката в категорията и едва четвъртият номиниран някога. „Тази награда означава много за мен. Прекъсвах работата по филма около 20 пъти преди да го завърша - не мислех, че ще се получи. Но продължих да пиша и завърших историята, защото знаех, че ако филмът види бял свят, хората ще го чуят и видят. Посвещавам тази победа на всички, които ми помогнаха да бъда чут - на моите колеги, на целия ни екип, на зрителите, които си купиха билет, на цялото си семейство", сподели терзанията си Пийл. Творбата, на която той е сценарист, режисьор и продуцент, бе номинирана за най-добър филм, актьор в главна роля и най-добра режисура.

Продукцията "Фантастична жена" от Чили на Себастиан Лелио спечели "Оскар" за чуждоезичен филм. Лентата разказва за младата сервитьорка Марина, която се стреми да успее като певица. Тя е транссексуална и трябва да доказва пред семейството на починалия си приятел Октавио, че е добра жена, а не покварена сметкаджийка. В ролята е Даниела Вега - трансдженсър актриса. "Фактът, че съм трансдженсър прави сценария още по-автентичен. По-важното обаче е, че отворихме вратата към неизследван свят", сподели тя преди дни за "Венити феър". Като толерантност към темата за нетрадиционната сексуалност би могъл да се изтълкува и Оскара за "най-добър адаптиран сценарий", който отиде при романтичната драма "Призови ме с твоето име" - за първата любов на младо момче към по-зрял мъж. Само че зад адаптирания сюжет стои самият Джеймс Айвъри - един от най-големите кино корифеи, подписал хитовете "Остатъците от деня" и "Имението Хауърдс енд". Той е и най-възрастният победител тази година - маестрото е на 89.

Лентата "Икар" за допинга сред руските спортисти беше удостоена с "Оскар" за "най-добър пълнометражен документален филм". Режисьор е британецът Брайън Фогел, а главно действащото лице - бившият шеф на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, който я ръководи до ноември 2015 година, преди да стане сътрудник на комисията към Международната антидопингова агенция. Останалите претенденти в категорията бяха "Абакус" на Стив Джеймс за имигрантите от Китай, "Лица, места" на Анес Варда за френските покрайнини, "Последните хора в Алепо" на Феруз Фаяд за "белите каски" в Сирия, "Стронг айлънд" на режисьора Янса Форда за убийството на тъмнокож мъж и последвалия съдебен процес.

"Тайната на Коко" грабна "Оскар" за най-добър пълнометражен анимационен филм. Историята е за Мигел, който мечтае да стане музикант и се озовава по случайност в Страната на мъртвите, където открива тайни за своите прабаба и прадядо.

Джими Кимъл бе водещ за втора поредна година. Шоуменът с лекота комбинира сериозните теми и хумора, а зрителите останаха видимо доволни. В монолога си не изпусна да припомни за миналогодишния гаф, когато Уорън Бийти и Фей Дануей обявиха за най-добър филм "Ла ла ленд" вместо "Лунна светлина". За да се спести подобно объркване, сега върху всеки от пликовете беше написана съответната категория.

Водещият не забрави и дебата за сексуалните посегателства. Той се обърна към статуетката „Оскар" като към „най-уважавания мъж в Холивуд, защото държи ръцете си на показ, никога не казва обидни думи, и най-вече - няма никакъв пенис". "Академията изключи Харви Уейнстейн, който имаше много номинации, но той заслужаваше изключването", уточни Кимъл в злободневния контекст.

Джими насърчаваше победителите да произнасят къси и ясни речи. Той ги мотивира допълнително с чисто нов воден джет - награда за най-късата реч. Победител в тази уникална категория стана Марк Бриджес. Дизайнерът говори точно 36 секунди, когато излезе да приеме статуетката си за костюмите в „Невидима нишка". Въпреки призивите на Кимъл, церемонията все пак продължи почти 4 часа. Една от най-големите изненади на вечерта бе победата на баскетболиста Коби Брайънт - в категорията за късометражен анимационен филм за „Скъпи баскетбол". Лентата продължава 6 минути и е базирана на писмо, което самият Коби пише през 2015-а, за да обяви, че се оттегля от спорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай