Гледаме най-доброто от независимото кино

"Раждането на една нация" е сред хитовете тази година на "София индипендънт фест"

Гледаме най-доброто от независимото кино | StandartNews.com

Най-коментираните и най-независими филми за годината гледаме у нас от 27 октомври до 6 ноември. Седмото издание на "София индипендънт филм фест" отново е събрал в програмата си хитови заглавия от Кан, "Сънданс", "Берлинале", "Трайбека", Бостън, Единбург и Карлови Вари.

Официалното откриване е с „Първият понеделник на май", с който Робърт Де Ниро даде старт на „Трайбека" в Ню Йорк. Документалната лента на Андрю Роси е безпрецедентен поглед зад кулисите на две от водещите нюйоркски културни събития.

Сред хитовете в афиша е американският "Раждането на една нация", който спечели награда на публиката и на журито на „Сънденс" 2016 вече обра десетки положителни рецензии. „Повече от филм за робски бунт. Той е за трудното примиряване с моралната яма между мисъл, визия и действие", пише Билге Ебири от "Ню Йорк мегъзин". Режисьорът дебютант Нейт Паркър ни връща в довоенния Юг в Щатите. Нат Търнър е грамотен роб и проповедник, чийто финансово затруднен собственик Самюъл Търнър очаква проповедите на Нат да укротят непокорните му събратя. Ставайки свидетел на безбройни зверства, Нат организира въстание с надеждата да поведе хората си към свободата.

Сред акцентите е и "Американски мед" с награда на журито в Кан. Андреа Арнолд проследява пътя на младо момиче от проблемно семейтсво, което бяга от дома си с група продавачи. Заедно пътуват из американските средни щати и търгуват с абонаменти от врата на врата. Младежите се отдават на яки партита през нощта, прекрачване на закона през деня и любов. Звездата във филма е адски талантливият грозник Шая Лабьоф.

"Манчестър до морето" е другото заглавие, което не е за изпускане. В най-новия филм на награждавания режисьор Кенет Лонърган участват братът на Бен Афлек - Кейси Афлек и номинираната за "Оскар" Мишел Уилиамс. Самотен чистач от Бостън се връща в родното си място - рибарско село, да се погрижи за племенника си тинейджър, който е оставен на неговите грижи след смъртта на по-големия му брат Джо. Лий е принуден да се справи с миналото, което го е отделило от жена му Ранди и с общността, в която е роден и отгледан.

В програмата е и един от хитовете за миналия сезон на "Оскарите" - "Големият залог", който спечели златната статуетка за най-добър адаптиран сценарий. Раян Гослинг, Крисчън Бейл и Брад Пит са аутсайдери, които виждат това, което големите банки, медии и правителство отказват да признаят, а именно – глобалният срив на икономиката. Те създават идеята за „Големият залог". Тяхната смела инвестиция разкрива тъмната част на модерното банково дело.

На фестивала ще има специална селекция и с българско и документално кино. Прожекциите са в столичните "Люмиер", "Одеон" и Дом на киното. Билетите се намират на касите и онлайн на съответните кина. Цените са между 7 и 9 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай