Галин Стоев открива Киноманията с "Безкрайната градина"

Галин Стоев открива Киноманията с "Безкрайната градина" | StandartNews.com

"Най-нежният български филм, сниман напоследък" нарекоха експерти "Безкрайната градина" на Галин Стоев. Дебютът на прочутия из Европа театрал в игралното кино открива Киноманията на 16 ноември в зала номер едно на НДК - така 31-то издание на екранния маратон, който ще продължи до 30 ноември, ще спази традицията. Филмът разказа за Филип /Мартин Димитров/, който разделя живота си между гаджето си Соня /Глория Петкова/, брат си Виктор /Димитър Николов/ и офиса, където се труди като пи ар. Всичко се движи в сравнително спокойно русло, докато не се появява Ема /Елица Матева/ – странно момиче от тайнствена градина. Самата Елица е изключително интересна млада дама. Тя учи психология, дипломация и креативно писане и е магистър по наука за конфликтите - всичко това в Утрехт, Холандия. Там е свободна да импровизира, да бъде човек на света, но тя избира да се завърне тук в началото на 2015-а -за да стане актриса. И е толкова очарователна и артистична, че никой не се съмнява в светлото й европейско бъдеще в киното. Елица е и адски сериозна хубава жена - била е на "много сериозно място" на стаж в Хага, бродила е из джунглите на Австралия, омешала се е с разноликото общество в Косово, докато е работила по магистратурата си. В България се чувства супер - защото вярва, че има смисъл да инвестира енергията си тук. Галин Стоев, който от първи януари е новият директор на Националния театър в Тулуза, пък споделя за "Безкрайната градина": „Исках да направя филм, който излиза от основната тенденция днес, свързана с прекрачване на границите на допустимото - и в която всичко е безнадежно и провалено. Тя се поддържа в официалния дискурс на всички нива в обществото ни. Затова си казах, че е време да инжектираме нежност в тази конвенция, да плетем въжени мостове със зрителите и да атакауваме тяхното усещане за нежност или уязвимост. В този смисъл се получи любовен филм с любовен четириъгълник - като амбицията ми беше в началото и в края на филма той да остане непроменен, но под повърхността му да се срутват едни светове и да се създават други. Цялата история показва процеса на емоционално пробуждане в свят, анестезиран откъм чувстване. Много се надявам този нежен и поетичен жест да докосне зрителите".
„Има много светлина в мълчанието, в погледите -във всичко, което може да си кажем без думи. Беше специален полет, който не ми се беше случвал досега", признава Димитър Николов.
В "Безкрайната градина" много големият Никола Анастасов застава за последен път в земния си живот пред камерите. А зад тях са прочутите оператори Георги Богданов и Борис Мисирков. За тях главен герой е и София - магична и непозната, град, който се превръща в градина, за да участва наравно в емоциите.
Киномания 2017 остава вярна на още една традиция - да завърти новия филм на Уди Алън у нас. Сега ще гледаме „Въртележка" с Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк. Историята от 50-те е за служител в лунапарк и неговата странна съпруга. Другото много коментирано заглавие, което очакваме, е също със сюжет от средата на миналия век - „Субурбикон" на Джордж Клуни.
Сред най-интригуващите предложения в афиша са един документален и един анимационен филм. „Buena Vista Social Club: Adios" е на Люси Уокър, който беше номиниран за „Оскар" за „Пустош". Сега той проследява прощалното турне на легендарната кубинска група, за която Вим Вендърс направи култовия си филм. „Да обичаш Винсент" е първият в историята на киното пълнометражен анимационен филм, рисуван с маслени бои. Той е за великия Винсент Ван Гог. В екипа на 124-мата художници от цял свят, работили по продукцията, има и български автор - Елизабет Христова. Идва и най-мащабната руска продукция за 2017-а: „Матилда" на Алексей Учител. Тя е за любовта между руския император Николай Втори и балерината Матилда Кшесинска и вече успя да разбуни духовете в Русия. Депутатката от Държавната дума Наталия Поклонская сезира прокуратурата за обида над царската особа, а определени религиозни среди се възмутиха от скандални сцени. Да припомним, че НДК пуска собствена онлайн система за продажба на билети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай