Династията на Кръстника

Династията на Кръстника | StandartNews.com

Драми и "Оскари" трасират пътя на фамилията Копола към върховете в киното

Никълъс Кейдж неотдавна се закани, че до две-три години ще приключи актьорската си кариера, за да се посвети на продуцирането. С каквото и да се занимава чаровника с доста противоречиви роли и социални изяви, той остава от най-талантливите в клана Копола. Племенникът на великия режисьор рядко разказва какво се случва в култовата фамилия, но феновете и репортерите от години тиражират историите за драмите и триумфите в нея.

Франсис Форд Копола е Кръстникът в династията. Семейството винаги е било на първо място, както във филмите му, така и в живота му. Членовете на клана провокират възхищение - майката Италия играе в драмите на неореализма, сътворени от Виторио де Сика, сестрата Талия е готината и героична Ейдриън от „Роки", Никълъс Кейдж е звезда от малък, София и Роман – синът и дъщерята, вече трупат награди и рейтинг като режисьори. Зетят е самият топ кинаджия Спайк Джоунс, снахата е топмоделът Франки Райдър. Създателят на „Кръстникът" и „Апокалипсис сега" би бил напълно щастлив, ако не беше загубил сина си.

Кой е Франсис? Роден е на 7 април 1939 г. в Детройт, щата Мичиган. Той е второто от трите деца на Кармин и Италия Копола. Баща му, истински нюйоркчанин, е диригент. През 1972 г. по молба на Франсис той създава музиката към „Кръсника". Майка му пък е дъщеря на изветния неаполитански композитор Франческо Пенино. Франсис има на кого да прилича!
На осем години той проявява интерес към киното и прави първите си опити с 8-милиметрова камера. Разболява се обаче от полиомиелит и остава прикован на легло в продължение на дълги месеци. Тогава се потапя в света на комиксите, изучава вентрилоквизма (говоренето със затворена уста) и кукления театър. Този момент от живота му става основна тема в първия филм на неговия зет Спайк Джоунс, съпруг на София. По-късно Франсис учи в университета Хофстра, където плучава театрално образование, посещава училището за киноизкуство, става асистент на продуцента и режисьора Роджър Корман.
На 23 години среща Елинор, негова първа и единствена съпруга въпреки многобройните му изневери. Трите им деца – Джанкарло, или както го наричат близките му Джио, Роман и София – ще участват във всички негови филми. Роман се ражда в Американската болница в парижкото предградие Ньойи по време на снимките на „Гори ли Париж?", чийто сценарист е баща му. София не е навършила и годинка, когато изиграва първата си роля – тази на момченце в „Кръстника 1". Деветнадесет години по-късно тя се появява в „Кръстника 3" като дъщеря на Анди Гарсия. Децата участват активно и в снимките ан „Апокалипсис сега". Три трудни години, прекарани на Филипините. Условията за работа са толкова тежки, че Франсис е на път да се откаже от филма. Една вечер, обзет от мъка и отчаяние, той изхвърля Оскарите си през прозореца. Наследниците му се опитват да ги съберат под проливния дъжд, но намират само отломки. На Филипините Франсис отслабва с 40 килограма и едва не скъсва с жена си Елинор, която впечатлява всички със своето дискретно поведение и такт. Докато Талия Шиър, сестрата на Франсис, става популярна благодарение на ролята си на Ейдриан в „Роки", а племенникът му Никълъс Кейдж блести като един от най-големите актьори на нашето време, Елинор предпочита да остане в сянка. Писател, художник, фотограф и режисьор на документални филми, тя излиза от полуанонимност един-единствен път, за да разкаже как снимането на „Апокалипсис сега" едва не е разрушило семейството й. „Франсис изпитваше непреодолимо желание да притежава всичко, било то жена или вещ." Признанието му, че си има любовница, вбесява Елинор, но тя се овладява: това не е нито първата, нито последната збежка на съпруга й.
Джанкарло или Джио е единственото от трите им деца, което не се появява на екрана, въпреки че заедно с цялото семейство придружава Кръстника по време на снимки. Достигнал върха на славата и спечелил три Оскара и Златна палма, Франсис изведнж се проваля. Студиото му е поставено под запор, а дълговете му възлизат на 50 милиона долара. Затова и се съгласява да снима осем поръчкови филма, сред които „Каменни градини". По време на работата над него през 1986 г. се случва голямата трагедия. Заедно със сина на Райън О'Нийл Джио потегля на разходка с моторница. Под лъчите на палещото слънце те криволичат между шамандури и платноходки. Внезапно на пътя им се изпречва верига, свързваща два кораба. Прекалено късно е да се реагира. Веригата прерязва врата на Джио и той умира на 23 години.
Драмата сплотява още по-силно семейството, което се радва много на успехите на екцентричния племенник. Година след смъртта на Джио Никълъс Кейдж среща актрисата Патриша Аркет. Двамата сключват брак, но живеят разделени. Всички обаче редовно вечерят заедно в имението в долината Напа: фамилията Копола, семейство Аркет (Патриша е сестра на актьорите Розана и Дейвид), както и звезди като Дейвид Линч, Силвестър Сталоун, Мартин Скорсезе, Марлон Брандо, Джим Кери – най-добрият приятел на Ник. „Семейните вечери приличаха на кастинг от най-високо качество!", спомня си София.
Докато тя все още търси своето призвание, Роман вече е открил пътя към славата. На осем години той участва в „Кръстника 2": „Обувките ме стягаха и трябваше да ставам рано, за да ми навиват косата с маша. Често ми изгаряха врата." По-късно снима реклами, а през 90-те години прави клиповете на всички големи звезди на техно и рок сцената – Фетбой Слим, Дафт Пънк, Мелоу. През това време София се изявява в света на модата. След като стажува в „Шанел" при Карл Лагерфелд, тя създава и своя собствена колекция. Заедно с Роман се появява в средите на техно музиката, кара скейтборд (всичките й приятели са почитатели на този спорт), обикаля света. Но най-често посещава Париж, където Франсис купува малък апартамент на брега на Сена, близо до Латинския квартал. Докато брат й се сгодява за топмодела Франки Райдър, а братовчед й Никълъс се развежда с Патриша, тя се омъжва за Спайк Джоунс, чието истинско име е Адам Шпигел. Наследник на огромна компания, занимаваща се с каталожна търговия, Адам е изключително търсен режисьор на оригинални клипове. София и Спайк си казват „да" през лятото на 1999 г. Скромната сватба е в семейното имение на Копола под благосклонния поглед на бащата на булката, горд да има зет, чиято майка е била флейтистка! Спайк е на 30 години, обича скейтборда, магията, каскадите. Те са най-модерната, най-елегантната и най-дискретната двойка, караща журналистите да изпадат в истеричен възторг. Спайк подготвя първия си филм „Да бъдеш Джон Малкович" с участието на самия Джон Малкович и Камерън Диас. Между другото помага на София при заснемането на „Обречени да умрат", който излиза на екран през 2000 г. Роман ръководи единия от екипите, а таткото се грижи за монтажа. Актьорът Джеймс Уудс, участващ във филма заедно с Катлийн Търнър и Кирстен Дънст, заявява, че никога не е работил с по-добри професионалисти. Филмът, разказващ историята на пет невръстни сестри, които се самоубиват, засяга вълнуващи теми: краткостта на живота, преходността на щастието, самотата в семейството. Той получава одобрението и на критиката, и на публиката. Появява се нов стил, а София почти достига славата на баща си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай