Асеновград в Европейския парламент

Журналистът Ангел Бончев представя в лентата си 17 църкви, над 60 параклиса и 5 големи манастира около Асеновград

Асеновград в Европейския парламент | StandartNews.com

Водещият на новините на телевизия "Европа" Ангел Бончев представи филма "Светия град - Асеновград" в Европейския парламент в Брюксел. Поводът бе конференцията "Мястото на българското културно историческо наследство в изграждането на европейската идентичност", инициирана от евродепутата от ПЕС/БСП Момчил Неков. Лентата разказва за духовния живот на града с най-много църкви и параклиси в България. Във филма си Бончев се фокусира върху реалните преживявания на хората, усетили благодатта в Божиите домове.

В него участват почти всички свещеници и жители, имали лични преживявания с дадена църква или параклис, както и хора, преживели чудеса след молитва пред някоя от чудотворните икони в града. Представят се част от уникалните обичаи на Асеновград и литийното шествие на празника Преполовение. Освен чудесата във филма са включени и малко известни факти като блажената кончина на свети Паисий Хилендарски. Църквата паметник "Света Богородица", която е под защитата на ЮНЕСКО, също влиза в лентата. "До момента няма по-пълен и детайлен разказ за духовната страна на града, който е разположен в полите на Родопа планина и в началото на Тракийската низина", обяснява авторът.

Продукцията скоро ще тръгне и по международни фестивали, като първият конкурс е на Асоциацията на журналистите в ресор "Религии" "Religion newswriters Assosiation" в Колумбия. В рамките на конференцията бе открита и изложбата "България през моите очи". Тя представя снимки на ученици от 5 до 12 клас, показващи природата и културата на България. Всеки един от фотосите е победител в конкурс за детска фотография.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай