Аризонската мечта на Евелина Борисова

Звездата, известна с фразата си "Не може да не мога", успява да се изкатери над 5400 метра и да достигне до базовия лагер под Еверест

Аризонската мечта на Евелина Борисова  | StandartNews.com

Актрисата преброди розовите пейзажи от десктопа си

Евелина Борисова отново влезе в любимата си роля - на пътешественичка в road movie филм. Този път - в нещо като уестърн из Юта, Невада, Аризона. Актрисата, която натрупа завиден рейтинг като разследващата журналистка Стефанакова в "Седем часа разлика", а от неделя зрителите ще я гледат отново по bTV в сериала "Връзки", покори някои от най-любимите "обекти" на Америка. "Отдавна съзерцавам уникални природни форми в розово върху десктопа на компютъра си. Приличат на облаци, на футуристична феерия, на каквото си пожелаете. Който не е информиран, като нищо може да чуди дали съществуват действително. Аз обаче знаех, че се намират в Америка и по-точно: в каньона Антилопа. Раят на фотографите. Там във всеки час от деня светлината е различна. Неотдавна снимка от Антилопа беше продадена за 2 милиона и половина долара. Но в каньона солови изпълнения са невъзможни. Влиза се абсолютно организирано. Преди години 11 туристи не са успели да се измъкнат от завихрилата се вода. След трагедията входът е контролиран", разказва звездата вече от София. Тя и нейната спътничка са тръгнали от мормонското градче Пейдж - с 30 абсолютно различни като архитектура църкви на централната им двукилометрова улица. "Но не беше удобно да разпитвам за подробностите от пейзажа. Хората там нямат навик да уточняват кой каква религия изповядва", категорична е Ева. Сгъстени са боите и емоциите и в Заян парк. Сред червените пейзажи пускат и с автомобили, вътрешен транспорт стига и до най-отдалечените кътчета.

Борисова превзема и Гранд каньон - посещавала го е два пъти в щатското си битие, но сега изживяванията са били съвсем различни и ала Лара Крофт. Ева е започнала похода си от Лас Вегас, който познава от епохата, когато там все още не са построени нито "Ню Йорк, Ню Йорк", нито "Беладжио". Тя е в града на Бъгси Сийгъл и Ал Капоне и на 11 септември - когато ужасът от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон стига до пустинята, там затварят тотално, от летището до заведенията. "Всички най-известни вериги в света постепенно отвориха хотели в Меката на хазарта. Говори се, че в тузарските им апартаменти пускат кислород - той държи търсачите на силни усещания на нокти, винаги възбудени, готови да залагат и да играят в своето безсъние". Актрисата не е имала време за клубове и компании, но все пак за кратко е разпуснала с дъщеря си Тони, която учи за суперпрестижна диплома и паралелно прави отлична кариера в Страната на неограничените възможности.

"Индианци държат целия бизнес в Гранд каньон. Смята се, че част от приходите отиват за техни нужди и каузи. Нашият гид, Убиецът на бизони, го потвърди. Но не мислете, че се беше наконтил с типичното облекло от филмите с Гойко Митич и Дийн Рид. В Гранд каньон, естествено, най-много се харчат индианските одежди, аксесоари и предмети - от перата до наметките. Цените варират от долар и половина до 30 000. Духът и атмосферата са чудесно запазени - няма нито една новопостроена "модерна" сграда. Туристическите хижи са от едно време. Но не и цените - сега са около 150 на вечер. Залезът и изгревът остават най-върховните моменти. Преди 15 години наблюдавахме от индианска кула с майка ми и дъщеря ми отиващото си слънце. Сега беше затворена".

Да избереш хижата пред мрамора

"Когато дълги години си спал по луксозни хотели и си ходил с високи токчета по мрамора в тях, си готов за различните приключения. По време на продължителни и сурови маршрути се обръщаш към себе си, откриваш отговорите на някои отдавна дълбаещи съзнанието въпроси, рефрешваш чувства. Точно в подобни моменти в главата ми изкристализира пореден бизнес проект", признава Евелина Борисова, която представя в България най-авангардните машини и концепции за пълна промяна и съхраняване на здравето, младостта и красотата - с термаж и меки лазери, без скалпел, глад и медикаменти. Всъщност в светското и бизнес общество тя е прочута не само с ролите си, но и с факта, че ипотекира апартамента си, за да направи в София първото за Европа Хипокси студио, мегахит в Щатите.

Най...

Евелина стига до най-високото езеро в света - Титикака. Актрисата и дружката й се настаняват в къща на местни хора. "Там цари изключително особена енергия. Първо - веднага се освобождаваш от стреса. Второ - пожелаваш си нещо. Трето - то се сбъдва на следващия ден."

Най-"мокрото" й пътешествие е в Патагония. "В палатковия лагер беше изключително гадно. Бяхме потънали в кал. Абсолютно прогизнали от дъжда, който не спираше втори ден. Няма как да се стоплиш. Пихме уиски с лед от ледника - за загряване. Когато запитахте водача какво следва, той ни отговори: "Единственият шанс е да тръгваме. За да може дрехите да изсъхнат върху тялото от естествената му топлина". Тъкмо след "мократа" нощ в Патагония е и най-тежкият преход в приключенската кариера на Ева - 13 часа до ледника Грей, третият по големина в света. "Нито говориш, нито приемаш, нито предаваш. Единствената ти мисъл е как да контролираш физиката си така, че да се движиш само напред - за да оцелееш. Там връщане назад няма".

Най-страшното летище, на което е кацала, е Лукла в Непал - то е и най-високото в Хималаите и в света. "От там тръгнахме за базовия лагер под Еверест. Ден, след като се приземихме, се разби самолет. Пистата е почти отвесна - в самата планина". Ева и двете й спътнички предприели ежегодната си експедиция към върховете - за тест на хъса и характера и изпълване на душата с нови провокации. "За да усетиш къде си в този живот", уточнява актрисата. 24 часа, след като трите нашенки стъпват на твърда земя, 19 души загиват със същия полет. Тогава Ева и дамите се убеждават, че техният Господ е българин.

Най-голямата победа над самата себе си Евелина преживява, докато плава през Пролива на Дрейк - между Антарктика и Чили. Там е така нареченият "Край на света". "Вълните, които подхвърляла кораба ни, бяха 7-метрови. До този момент бях човек, който не можеше да изтърпи дори един обяд на закотвена в пристанището на Монте Карло яхта. А там, по средата на водната стихия, овлядах страховете си".

Тя е дипломиран пилигрим

Евелина получава диплома в катедралата на Сантяго ди Компостела не през лятото, когато на всеки кръгъл час там финишират по 1000 пилигрими от всички континенти, а през зимата, когато те са не повече от 15 на ден. Пътешествието й по Камино е първото й в Европа и шестото в света - винаги е било в задължителния й списък. Шегува се, че се е въздържала да броди из Стария континент, защото в него няма професия "шерп" - като в Азия и Южна Америка. С още една дама правят преход от 150 километра - като в събота и в неделя сами си носят багажа. "И въпреки всичко в сравнение с това, което съм правила в Азия или в Южна Америка, си беше разходка в парка с хълмчета по пътя. За подобни изпитания тръгвам само с жени - те са по-стабилни, по-сигурни. Трудностите не ги плашат". Като пристигат на финала, питат Евелина каква диплома иска - религиозна, духовна или туристическа. Избира третата - най-адекватна на мотивацията й. Вътрешното пречистване и "външната" наслада от красотата и хармонията в природата - това са аргументите на Ева при всяко пътешествие. "Ако поне в един момент от годината не си позволиш пълна почивка, съчетана с физическо натоварване, изпушваш - и няма спасение", убедена е тя.

Борисова стъпи и в Корсика, земята на Наполеон. Любителката на екстремните случки като автентична мазохистка избира един от най-трудните маршрути - известния GR 20, гран Рандоне. Озорването е не по-малко, отколкото по пътя към базовия лагер под Еверест - заради постоянните стръмнини. Но Корсика е известен още и като "Островът на красотата" - напълно достатъчно предизвикателство за Ева. "Всеки ден правехме преходи по 6-7 часа - по отвесни пътеки и скали - тъкмо за мен", казва жената, която изкачи и Килиманджаро. "Винаги се събуждам с усмивка и надежда. Животът е най-ловкият сценарист на света", не се колебае звездата от сериалите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай