Анжел Вагенщайн гост на кинофеста "Славянска приказка"

Анжел Вагенщайн гост на кинофеста "Славянска приказка" | StandartNews.com

Анжел Вагенщайн ще бъде почетен гост на международния кино- и тв фестивал "Славянска приказка", който се провежда у нас. От 2 до 7 септември в Руския културно-информационен център в София любителите на седмото изкуство ще могат да видят 100 филма от 15 страни, сред които Русия, Македония, Казахстан, Китай, Сърбия, Палестина, Беларус, Иран, Франция и САЩ. На откриването ще бъде показана конкурсната лента "Пьтят на буквите" на Ралица Димитрова с оператор Пламен Герасимов както и премиерната анимационна късометражка "Капка Роса" на младия режисьор Антони Тонев.

В концерта, посветен на събитието, ще участват ансамбъл "Сребърна Пафта" с диригент Маргарита Чорбоджийска и организатор Надежда Касабова, цигуларите проф. Йосиф Радионов и Иван Кръстев, пианистката Зорница Радионова, естрадните изпълнители Раиса Полякова и Моника Кировска, танцовата формация на Кирил Харалампиев. На сцената ще се качат и очарователната млада цигуларка, лауреат на наши и международни конкурси, Лора Маркова, певецът Валентин Готев и поетът Атанас Димов.

"Жената на моя живот" на Антоний Дончев и "Бартер" на Атанас Киряков са две от много заглавия, с които ще се представи родното ни кино. Юсеф Ал-Ахмед, младият режисьор с българо-сирийски корени, ще покаже в конкурсната програма две късометражни ленти. "Russia- Our Home" - за живота на младите режисьори от чужбина в Москва и "Заедно", получил наградата на телеканал "Русия 1".

Руското кино се представя основно с документални творби. Сред тях са "Яков Крейзер. Забравеният генерал" на Сергей Литовец, "Разум. Вариации" на Андрей Проскуряков и няколко ленти на Наталия Спиридонова, сред които "Козма Крючков и другите" и "Графът на историята Карамзин".

В специалната номинация "исторически личности" ще бъде показан филмът "Пътят на лидера" разказващ за живота на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

От САЩ за фестивала пристигат кинорежисьорката Амина Жаманова, продуцентът Марина Болотокова и известният актьор Ариот Мирта, които ще се представят с филма "Човекът кино", заснет в Холивуд. В главната роля е Шон Стоун, син на Оливър Стоун. Президент на феста е изкуствоведът академик Димитър Димитров, а генерален директор - телевизионната журналистка Елена Димитрова. Шеф на журито ще бъде председателят на Съюза на кинематографистите на Китай Ю Сяоган. В оценката на лентите ще му асистират руските кинорежисьори Карина Фолиянц и Владимир Гавриленков, австралийският писател Соломон Шулман, режисьорът и продуцент от Молдова Валерий Жерега. В международното жури ще вземе участие и потомъкът на княз Юрий Долгорукий, режисьорът и продуцент Александър Долгорукий от Франция.

Прожекциите са безплатни и ще бъдат от 11 до 20 часа. Награждаването на лауреатите ще е на 5 септември от 19 ч. в малката зала на ул. "Шипка" 34, а официалното закриване на фестивала ще бъде на 7 септември. Тогава ще бъде излъчен и филмът победител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай