Чиновническата заплата скочи с 20%

Чиновническата заплата скочи с 20% | StandartNews.com

София. Още от този месец държавните служители ще почувстват ръст в доходите си. Средно с около 20 процента, благодарение на новия модел и система за заплащане в държавната администрация, който влезе в сила от този месец. Заради това чувствително увеличение, което изпреварва инфлацията, основният приоритет на кабинета догодина си остава увеличението на пенсиите. Това каза в интервю за bTV вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Всички излишъци и по-големи приходи в бюджета през тази и следващата година ще отидат в увеличение на доходите, но и за по-голямо национално съфинансиране на европейските проекти, подчерта Дянков.

„Правим всичко възможно хората в края на този мандат да са по-добре не само от гледна точка на музеи и магистрали и инфраструктура, а и доходите им да са по-добри от тези, с които са свикнали в средата на 2009 година.

Ако се види ножицата между българските и гръцките средни пенсии, гръцките ще са паднали до средата на следващата година с 40 процента, а нашите ще са се вдигнали номинално с около 15 процента, а реално с 4-5 процента за средната пенсия”, коментира Симеон Дянков.

Министърът очерта два варианта за увеличение на пенсиите. Най-вероятно малките пенсии ще се увеличат отново с по-голям процент, отколкото най-големите пенсии. При всеки един от сценариите увеличението на пенсиите ще компенсира натрупаната през последните три години инфлация от около 8 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай