Частно гробище фалира в София

Частно гробище фалира в София  | StandartNews.com

Варна. В София има вече частен фалирал гробищен парк, който е даден на съдия–изпълнител, съобщи във Варна депутатът от ГЕРБ и председател на ПК ”Култура, гражданско общество и медии” Даниела Петрова. Единственото известно частно гробище в столицата е в Бояна, но депутатката не уточни дали става дума за него. 

Тя смята, че до края на октомври законопроектът за гробищната и траурна дейност ще влезе в НС.

В него е залегнало и уреждането на частните гробищни паркове, както и е регламентирана дейността на траурните агенции. В България съществуват 160 траурни агенции, като само във Варна те са 18.

В морската столица има агенция, която е извършила едно погребение за цяла година. До 3000 лева глоба е предвидена за траурна агенция, която рекламира дейността си в болница или оказва натиск на близките на покойници, които са още в моргата.

”Виждала съм обяви за процент срещу информация от здравните служители за всеки потенциален покойник в близките дни. Това е търговско-комисионна дейност”, каза Петрова.Тя посочи зловещите реклами с ковчези по витрините и даде пример, че в двора на АГ-болницата във Варна има склад за ковчези.

Рекламата може да става с каталог или в сайт, но много по-дискретно, каквато е практиката в другите европейски страни, посочи депутатката. Тя припомни, че гробщините паркове вече са се озовали в центъра на големите градове и не се спазва изискването за 300 метра отстояние от водоизточници и търговски обекти.

Наесен ще има кръгла маса на тема „По-висок шум на рекламата”, каза в аванс народната представителка. Срещата е провокирана от 150 жалби в СЕМ и сигнали до комисията, която оглавява. Те са във връзка с децибелите на телевизионните реклами, които се постигат с технически ефект.

Трябва да има уеднаквяване на рекламите и звука им с основния фон на програмите. Като резултат от кръглата маса се очаква наредба или закон, които ще регламентират това.Търси се начин и за намаляване на времето на рекламата, добави Петрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай