Дянков: Пенсиите скачат до 10 %

Планира се увеличението на доходите да бъде заложено в бюджет 2013

Дянков: Пенсиите скачат до 10 % | StandartNews.com

Пловдив. Повишаването на пенсиите е планирано в бюджет 2013. Това съобщи в Пловдив вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Вече анализираме по какъв начин ще вдигаме пенсиите, дали да е някакъв процент, примерно процентът на инфлацията, или хората, които са с по-високи пенсии да получат процента на инфлацията, а тези, които са с по-ниски, да вземат увеличение повече от инфлацията, обясни финансист номер 1.

По думите му така ще има реално повишаване на доходите, а бюджетът влиза в парламента още през септември, тъй като процедурата е изтеглена. Според министър Дянков не е сериозно предложението на синдикатите минималната работна заплата да се увеличи от януари на 330 лева.

Ще се увеличи, но не с толкова, каза Дянков. И припомни, че вече е имало двукратно увеличение от 240 на 270, а след това на 290 лева. Смятам, че може пак да се увеличи, но до 310 лева, каза финансовият министър. Подчерта обаче, че сега главното е да се увеличат пенсиите и това може да е между 7 и 10 %.

По отношение на бюджетните заплати той обясни, че вече се вдигат. Очаква средното увеличение в отделните министерства да е 20 % и обясни, че в неговото министерство увеличението е 27 %.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай