Ядем най-евтиния хляб в ЕС

Ядем най-евтиния хляб в ЕС | StandartNews.com

София. Ядем най-евтиния хляб в Европа. Това стана ясно след края на Консултативния съвет по зърното днес. Освен това министърът на земеделието съобщи, че няма да има драстичен скок в цената на хляба, нито пък цени от 2 лева за килограм хляб са възможни.


Поскъпването на хляба ще бъде в рамките на няколко стотинки, подчерта министър Найденов. Председателят на Консултативния съвет по зърното Марияна Кукушева коментира, че зърненият баланс на страната е вързан и тазгодишната реколта е с изключително добри хлебопекарни качества.

Цените се определят от търсенето и предлагането на пазара. Едно е сигурно - хлябът на българите ще бъде гарантирано качествен и най-евтин в Европа, обяви пък Марияна Кукушева. Тя припомни, че зърното е борсова стока и високите цени на пшеницата сега се определят от международните пазари. Делът на родната реколта е под 1 на сто от произведеното в света, каза още тя.

За добрите качества на пшеницата тази година потвърди и зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, който допълни, че цената на насъщния у нас трябва да бъде балансирана.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай