Пазарджик задържа цената на хляба

Пазарджик задържа цената на хляба | StandartNews.com

Пазарджик. Цената на хляба в Пазарджик няма да се вдига. Това обявиха от най-голямата фирма в района за производство на насъщния "Хлебмашкомерс". Според местните браншовици въпросът за цената на хляба се превръща в политически и някой се опитва да внесе хаос на пазара. Затова предприятието отказва да повиши цената. Според други пазарджишки експерти, които са на същото мнение, някои фирми спекулират именно с хаоса и цената на зърното от новата реколта, за да вдигат цените.

Истината е, че се ползва суровина от старата реколта, когато тон зърно се харчеше за 320 лева. Сега цената на произведеното през тази година полудя - до 420 лева за тон без ДДС и без транспорта. Всеки истински хлебар обаче знае, че прясното зърно не трябва да се прави на хляб, а трябва да престои поне два месеца, другото са спекулации, отсякоха експертите.

Те признават, че наистина токът за фирмите, както и горивата създават затруднения, но конкретно в Пазарджик цената на насъщния остава 70 стотинки за 650 грама бял хляб. Това е цена от складовете, а право на всеки търговец е да определя цени в магазина. Суровината за хляба е борсова стока и се влияе и от международните цени, припомниха експертите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай