Блок на ужасите си търси купувач

И CNN влезе в панелката, "Сторгозия" въстана срещу ромите

Блок на ужасите си търси купувач | StandartNews.com

Плевен. Пет семейства от печално известния "блок на ужасите" на ул. "Тотлебен" 33 в Плевен все още отказват да напуснат застрашената от разруха сграда. И ще бъдат изведени принудително до края на седмицата, заканиха се от кметството. Градоначалникът проф. Димитър Стойков раздаде на редовните наематели нови общински жилища. От 16-етажната сграда са изселени повече от 30 фамилии. А "циганският небостъргач", както му казват в Плевен, си търси купувач.

"Не харесвам къщата, която ми предлагат, и не искам да се местя - запъва се Надежда Гъркова, която си е плащала наемите. - Преди пет години бях настанена тук, направих основен ремонт в апартамента", разказва жената. За разлика от нея Иван Иванов е от нередовните наематели в "циганския небостъргач". Оправдава се, че не може да си намери работа. Затова не си плаща. Иван е кръгъл сирак. А сега ще му се наложи да спи в кашон под някой мост.

От "блок на ужасите" небостъргачът ще се превърне в "блок на призраците". Панелката в края на Плевен, до изхода за София, утихна преди десетина дни. Последните останали фамилии имат предизвестия, които изтичат. Тези, които не се оправят, ще последват Иван. Ще се преселят в необитаеми вили из лозята. Или ще се натресат при роднини, признават ромите. Двама мъже, които товарят на каруци последната си покъщнина, обясняват

 

че се радват да се махнат от гетото

 

Къщите от общинския фонд в кв. "Мара Денчева", които им дали, са добри, споделя единият. "Да съберат накуп толкова цигани беше голяма грешка", признават самите роми за експеримента. "Кражбите нямаха край. Ние се барикадирахме от своите. Бяхме се зазидали с решетки като в затвор", разказва един от мургавите. "Ще им е трудно да свикнат да спят на тишина", шегува се той, видимо доволен от развръзката.

Наемателите на "Тотлебен" 33 са натрупали над 75 000 лева неплатени сметки за вода, съобщиха от общинската фирма "Жилфонд". За 6 г., в които блокът бе превърнат в циганска колония, обитателите му са го опустошили до неузнаваемост. Разбивали са стълбища и са измъквали арматурното желязо от бетона. Изрязали са и са продали повечето тръби и кабели

 

Откраднали дори асансьорите

 

Изчезнали са част от прозорците. Отнесли всичко, което може да се вземе. Изтръгвали кранчетата на чешмите, оставяли след тях водата да ручи и да наводнява етажите.

"Блокът конструктивно е все още здрав", обяснява кметът проф. Димитър Стойков. Общината засега няма намерение да го събаря, а ще търси купувач. Възможно е да му бъде направен и ремонт. Според градоначалника дори разрушаването на блока на ужасите ще струва 6-цифрена сума. Ромите са били настанени в апартаменти, които навремето са били в съвсем прилично състояние. Обитателите не си плащали иначе ниските наеми години наред, разказаха от фирма "Жилфонд", която стопанисва сградата. "От 10-ия до 16-ия етаж вътрешността на блока бе преградена с метална решетка. Достъпът е ограничен", обяснява Полина Георгиева, директор на общинската фирма. Няколко дни по-късно обаче желязната преграда била прерязана и крадците продължили да тършуват. "Блокът на ужасите" се прочу и по света - след като CNN направи репортаж за обитателите му - като представителна извадка за тънещите в мизерия роми у нас.

От набезите на "циганския небостъргач" е пропищял целият близък кв. "Сторгозия". Напрежението изби и в етнически сблъсъци. В "Сторгозия" се

 

разлепваха призиви по спирките

 

за прочистване от криминалните типове, които обитават сградата. Инкасатори пък пропищяха, че са заплашвани с физическа саморазправа. А ромите масово крадели ток. "Заради зловещия блок цените на околните сгради се сринаха", негодуват в "Сторгозия". Хората признават, че наоколо редовно дежурели полицейски патрулки, но властите не успели да се справят с мръсотията около жилищната сграда. Почиствали я през 20 дни, но ромите си хвърляли боклука направо през прозорците. Затова от зловонната купчина все още се разнася смрад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай