Банско с проект за 90 милиона лева

Банско с проект за 90 милиона лева | StandartNews.com

Благоевград. Грандиозен проект ще се реализира в курорта Банско на стойност 89,5 милиона лева. Той е за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и за рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа на града.

В сряда договорът за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Околна среда" бе подписан от министъра на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на общината Георги Икономов. Освен новата пречиствателна станция ще се изградят или реконструират 34 км канализационна мрежа, както и 14 км водопроводна мрежа.

Ще се направи корекция на река Глазне с дължина около 1 км с цел защита от заливане на пречиствателната станция и нейните съоръжения. "Ползите от този проект, чиято стойност е колкото на един лот на магистрала, са много. Най-важен е социалният, тъй като за 40-50 години напред се решават важни проблеми на населението и на бизнеса. Не на последно място е и екологичната полза, тъй като река Глазне ще стане по-чиста. Специално благодаря на кмета и неговия екип, че само за 7-8 месеца преработиха проекта и на практика го спасиха. Категорична съм, че няма как да има изтичане на средства, тъй като само нас ни одитират пет органа, а и разплащането става след като са спазени всички обществени поръчки и е приключена същинската работа", заяви министър Караджова.

Предвижда се строителните работи да приключат до края на 2014 година, а до 6 месеца след това пречиствателната станция и ВиК-мрежата да се въведат в експлоатация. "Радвам се, че с този проект изпълняваме едно от изискванията на Европейската комисия. Не само банскалии, но и нашите гости ще усетят предимствата от неговото осъществяване", сподели кметът Георги Икономов. По-късно министър Караджова откри лятно екоучилище, което ще действа в национален парк "Пирин". 30 ученици и преподаватели от 10 учебни заведения в страната ще участват в екошколото, което е под надслов "Мислим за водите на Пирин".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай