Знакови компании на Българската фондова борса

Знакови компании на Българската фондова борса | StandartNews.com

През последните седмици Българската фондова борса (БФБ) все повече привлича вниманието на финансовия свят. Първо, само преди няколко дни беше официално съобщено, че на нея ще се предлага и част от огромната емисия облигации на Българския енергиен холдинг (БЕХ), която в края на юни беше качена на борсата в Дъблин. Второ, една от най-бързо развиващите се български компании - "Градус" АД, направи на 18 и 19 юни първично публично предлагане именно на БФБ. И трето - в петък депутатът от ГЕРБ Делян Добрев най-сетне реализира една стара своя идея, която за първи път разви в интервю за "Стандарт" преди около година и половина - за подобряване на капиталовия пазар у нас чрез организиране на специална ваучерна система в подкрепа на излизането на БФБ на малки и средни фирми.

Това са поредните три причини, които карат опитни финансови брокери горещо да препоръчват поне 20-30% от свободните средства задължително да се насочат към търговия на БФБ.

Защо именно към БФБ? Отговорът е прост: Заради възможностите за добри печалби и заради евентуалната защита, която SOFIX - най-старият индекс на БФБ-София, предоставя срещу потенциален срив на световните финансови пазари. Всичко това прави търговията на БФБ повече от скучна, твърдят брокерите. Но именно в това се крие и нейният чар, допълват те.

А който иска повече адреналин - нека да отиде да залага на рулетка в някое казино, нали?!

Може би точно за да увеличат скуката на родния финансов пазар, брокерите насочват вниманието на потенциалните инвеститори към няколко компании, които се очаква да заемат челно място в търговията на БФБ до края на годината.

През последните седмици най-голямо внимание на БФБ привлече първичното публично предлагане на акции на най-големия производител на птиче месо и яйца в България

"Градус" АД

От него компанията вече набра над 81 млн. лв., които ще бъдат инвестирани за разширяване на нейното производство и пласирането на продукцията й, както и за предстоящото й навлизане на нови пазари.
Тези добри новини, разбира се, радват много акционерите на "Градус", още повече след обявлението, че 90% от печалбата на компанията ще бъдат разпределени като дивидент.
Напоследък инвестиционните посредници постоянно насочват вниманието и към единствената технологична компания, която влиза в SOFIX -

"Сирма груп холдинг"

Основната причина за това е, че през юни холдингът получи одобрение от Комисията за финансов надзор за увеличение на капитала си. "Сирма груп холдинг" предлага на БФБ близо 40 млн. акции по номинал 1 лев. Капиталът на холдинга ще бъде увеличен, ако бъдат записани най-малко 19.7 млн. акции. Емисията се обслужва от "Първа финансова брокерска къща", която помогна и на "Градус" да набере над 81 млн. лв. на БФБ.
"Сирма груп холдинг" си е поставил амбициозни цели за разширяване на дейността си и увеличаване на приходите си над 100 млн. евро най-късно до края на 2022 година.
Съвсем резонно брокерите следят под лупа и

"Трейс груп холд" АД

Неотдавна бе съобщена информация за поредната голяма поръчка, спечелена от холдинга, която е на стойност над 11 млн. лева. "Трейс груп холд" отдавна работи по много наистина големи инфраструктурни обекти, и то не само у нас, но и в чужбина, с което гарантира сериозна диверсификация на постъпленията си. От началото на септември холдингът ще разпредели на около 1 870-те си акционери и дивидент, който ще е по 6 ст. на акция за физическите лица и по 0.063 лв. - за останалите акционери. Очаква се в близките дни да бъдат оповестени и данните от неконсолидирания финансов отчет на холдинга за първото полугодие на годината.
Повече от светло изглежда бъдещето и пред потенциалните инвеститори в шуменската компания

"Алкомет" АД

Налагането на солени мита от САЩ на вносните стомана и алуминий е добре дошло за "Алкомет". Това заяви неотдавна изпълнителният директор на компанията Хюсеин Йорюджю. Засега решението на американския президент Доналд Тръмп е в наша полза, защото нямаме мита, а другите имат, коментира Йорюджю и допълва, че и цените на металите продължават да се качват. Всичко това прави бъдещето пред "Алкомет" светло, смята Хюсеин Йорюджю. Компанията изнася 95% от продукцията си в Европа, голяма част от която се купува от все по-добре развиващата се автомобилна индустрия. Всичко това наистина говори за сигурното бъдеще на "Алкомет" АД.
Инвестиционните посредници препоръчват на потенциалните инвеститори да следят внимателно развитието и на Първа инвестиционна банка, която беше отличена като „Любима марка на българите". "Софарма" и други родни компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай