Вместо магистрала Ботевград - Мездра ще разширяват сегашния път

Вместо магистрала Ботевград - Мездра ще разширяват сегашния път | StandartNews.com

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е съобщил на среща с областни управители от Северозападна България, че се очаква през пролетта на следващата година да започне рехабилитацията на път Е-79 в 30-километровия участък между Ботевград и Мездра, при която пътят ще бъде разширен с по една лента във всяка посока. В срещата са участвали областните управители Видин, Враца, Ловеч и Монтана.

Подготвя се и строителството на обходния път на Димово с дължина 27 км, което също е част от трасето на Е-79. Очаква се до края на октомври или средата на ноември да бъде готов проектът за изграждането на АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза. Амбицията е строителството на 9-километровата отсечка, която се изпълнява на инженеринг, да започне още през тази година, е казал регионалният министър. Той е посочил, че се очаква до края на годината да бъде готов и проектът и да започне процедурата по възлагане на обществена поръчка за изпълнение на 50-километровия участък от трасето на магистралата до разклона с второкласния път за Плевен и Ловеч.

Областните управители са предали на министър Нанков приоритизиран списък на нуждаещите се от рехабилитация пътни трасета в Северозападния район. Министърът отново е напомнил, че въвеждането на тол системата ще позволи пътният сектор да бъде първият, който ще може да се самоиздържа от приходи, като се предвижда средствата за модернизиране и поддръжка на инфраструктурата да бъдат значително повече. Това от своя страна ще позволи по-добра поддръжка на пътищата, като те ще могат да бъдат рехабилитирани на всеки седем години, какъвто е стандартът за тяхната поддръжка, е изтъкнал още той

Липсата на целево финансиране е причина за забавения старт на Целенасочената инвестиционна програма за подкрепа на слаборазвитите региони в страната, е посочил по време на срещата Николай Нанков. Той е напомнил, че е необходимо преразглеждане на предложените за финансиране от нея проекти, като приоритетно ще бъдат реализирани тези от тях, които ще бъдат насочени към развитието на човешкия капитал.

На срещата са били коментирани състоянието на ВиК инфраструктурата и нивата на цената на услугата. Министър Нанков е посочил, че е невъзможно инвестиции да бъдат правени без достатъчно приходи, и е потвърдил пред областните управители, че министерството работи по създаването на фонд за ВиК проекти в общини от неконсолидираните територии в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай