В Ямбол най-дългият ден от годината се празнува с песни и вино

В античния тракийски град Кабиле десетки ентусиасти ще посрещнат изгрева с традиционни тракийски ритуали

В Ямбол най-дългият ден от годината се празнува с песни и вино | StandartNews.com

В античния тракийски град Кабиле, до Ямбол, десетки ентусиасти ще посрещнат първите слънчеви лъчи с възстановка на древни ритуали, песни и вино. Събитието традиционно се организира на 21 юни – деня на лятното слънцестоене. Инициаторите са Регионалния исторически музей – Ямбол и най-старата изба „Вила Ямбол", която кръсти своя марка вино на древния тракийски град Kabile.

В древността хората са строили множество паметници, за да отбележат слънцестоенето. В България също има подобни обекти. Един от тях е на Зайчи връх, до археологическия резерват Кабиле. Предполага се, че е бил включен в древен култов комплекс или древна обсерватория, тъй като в дните на лятното и зимното слънцестоене през него преминава фиксиран слънчев лъч. През изсечената от човешка ръка в скалите „мушка" по време на лятното слънцестоене от североизток слънчевият сноп преминава през процепа и огрява образа на богинята Кибела, изсечен върху една от скалите. Феноменът се намира в близост до град Ямбол. Кабиле е включен сред 100-те национални забележителности.

„Нашето вино носи името на античния тракийски град и това не е случайно. То съживява легендата за най-могъщия град на траките, вдъхновено е от богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино, произведено в ямболския регион. Затова именно тя е изобразена на етикетите на бутилките Kabile. И нейният образ е изсечен в скалата и ще бъде огрян от първите слънчеви лъчи в най-дългия ден от годината", коментираха от „Вила Ямбол". „В нашата територията, освен, че е култивирано грозде, т.е. хората отглеждат грозде и го ядат, и правят от него напитка още от времето на каменно-медната епоха, т.е. много, много по-рано в сравнение с останалия свят. От друга страна, виното е една от свещените напитки на траките, и не само на траките, въобще на тоя район на света, наред с млякото, с меда, със зехтина", споделя проф. Валерия Фол, която е специалист по траките.

Архитектурният резерват "Тракийски и античен град Кабиле" се намира на 8 км от гр. Ямбол. „В историографията за Древна Тракия Кабиле е бил важен политически, икономически и религиозен център, възникнал в края на ІІ и началото на І хил. пр. Хр.", разказаха от регионалния исторически музей в Ямбол. По-късните исторически извори свързват Кабиле с колонизаторската дейност на македонския владетел Филип ІІ и походите му в Тракия. При царете Спарток и Скосток, в началото на ІІІ в. пр. Хр., Кабиле става столица на одриската държава. През ІІІ-ІІ в. пр. Хр. Кабиле е единственият град от вътрешността на Тракия със собствено монетосечене, а по-късно през вековете градът става вторият най-важен римски военен лагер в провинция Тракия. Виното, носещо името на античния тракийски град Kabile, е сред най-награждавани родни марки навън. Тази година на Vinalies Internationales Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон получиха сребърни медали. „Вила Ямбол" донесе най-много отличия от родните изби на това състезание – включително златен медал за тероарното вино от Болярово. На друг конкурс - London Experts in Wine Awards, винарната спечели сребърно отличие за Kabile от сорта Сира и бронзово за Kabile Мавруд и Каберне Совиньон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай