В енергетиката само ТЕЦ "Марица-Изток 2" е на загуба

В енергетиката само ТЕЦ "Марица-Изток 2" е на загуба | StandartNews.com

Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба без ТЕЦ „Марица-Изток 2". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг във връзка с пресконференцията на българския бизнес и неговите приоритети за 2018 г., на която бе прогнозирано поскъпване на тока с между 15 и 30%.

„Българският бизнес постави темата за реформите в енергетиката и каза, че има липса на воля за такъв тип реформи, но аз и моите колеги не можем да се съгласим. Още от миналото правителството на премиера Бойко Борисов сме предприели действия за реформи", каза още тя и обясни, че според нея в изложението на хората от българския бизнес е липсвала конкретика.

„Когато дойде правителството на Борисов през 2014 г., сектор "Eнергетика" беше един от най-проблемните в българската икономика, така че бяха направени поредица от законодателни реформи. Бяхме на загуба от 7 млн. в края на 2014 г., а 2017 г. ще приключи с положителен финансов резултат, като дори Националната електрическа компания ще генерира печалба. Единственото дружество на загуба е ТЕЦ „Марица- Изток 2",заради изключително високите разходи, които прави - по първоначални данни тази година очакваните разходи за емисии са близо 160 млн. лева. Всички останали дружества ще излязат на печалба и ще реализират положителен резултат, като в сметките им има 1,4 млрд. лева. Така че всеки може да прецени дали има или не воля за реформи", каза още министър Петкова и посочи, че когато фактите говорят, и боговете мълчат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай