18:10 ч.

11.10.17

2 мин.

0

0

0

Туризмът осигурил 13% от БВП през 2016-а

от редактор |

Туризмът осигурил 13% от БВП през 2016-а

По данни на БНБ миналата година приходите само от международен туризъм, не говорим за вътрешен туризъм, са 6,4 млрд. лева. Данните показват, че това е 13% от БВП, приходите от туризъм плюс свързаните с него индустрии директно и индиректно. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред ресорната парламентарна комисия.


Относно това откъде МТ черпи статистиката си, Ангелкова посочи, че Министерство на туризма работи с официални данни, които са изработени от официална институция, каквато е НСИ. „Информацията, която ползва МТ, се основава на данни на НСИ, който работи с ясни правила и методики, базирани на регламента на ЕВРОСТАТ, како всяка страна-членка е длъжна да прави. Във връзка с некоректното тълкуване на данните от страна на определени представители на туристическия бранш, в момента излизаме с обща позиция с НСИ", подчерта Ангелкова.


Пред членовете на комисията тя обясни още, че приоритетите, които МТ залага във връзка с председателството, са изцяло в синхрон с основните приоритети на председателството-консенсус, конкурентоспособност и кохезия. По отношение на първия приоритет приоритетите на МТ да са свързани с интегрирания и устойчив подход за Дунавския и Черноморския регион, имплементиране на стратегията на ЕС за Дунавския регион и ролята на България като координатор на работна група за сътрудничество в туризма.


„Предложили сме членството на България в Стратегията на Дунавския регион и Организацията на Черноморското икономическо сътрудничество да бъде използвано максимално като стратегически процес за повишаване на конкурентоспособността и привлекателността на двата региона. Ще организираме три събития в тази връзка", обясни ресорният министър.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент