18:40 ч.

14.03.18

2 мин.

0

3

0

Цакат ни с трета "американска" ТЕЦ

от редактор |

Цакат ни с трета "американска" ТЕЦ

Подготвя се увеличение на количеството закупуван студен резерв от държавата. Това съобщават в обща позиция, изпратена до медиите от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), четирите национално представени работодателски организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. В нея те определят подготвяните от кабинета законодателни промени, с които се цели удвояването на студения резерв от 500 на 1000 МВт, като "далавера".


Според Закона за енергетиката Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е задължен да поддържа определен със заповед на министъра на енергетиката студен резерв, който да обезпечава безопасното и ефективно функциониране и управление на електроенергийната система. ЕСО плаща този резерв от централите и при нужда го активира. Приходите за това ЕСО получава от таксата за достъп до електропреносната мрежа, която се определя ежегодно от КЕВР и се плаща за всеки пренесен по мрежата мегаватчас електроенергия както от индустриалните, така и от битовите потребители. Според работодателите тази, както те я определят - "далавера", ще струва на потребителите още 200 млн. лева годишно. От АОБР обясняват, че двукратното увеличаване на количеството студен резерв, които ще плащаме всички ние като абонати, е "една нова далавера с мащаби на трета „американска" централа!"


"С оглед значимостта на подобни действия и с цел да се избегне изненадата от евентуални управленски и регулаторни решения, настояваме Министерството на енергетиката, вкл. и в качеството си на принципал, както и КЕВР, своевременно да ни предложат становищата си по повдигнатите в тази позиция теми, пишат от Асоциацията на организациите на българските работодатели. Работодателите припомнят ситуацията от януари 2017 г., когато заради големите студове на ЕСО му се наложи да активира студения резерв. Оказа се обаче, че тогава някои ТЕЦ-ове, на които ЕСО им плаща да поддържат студен резерв, не можаха да го активират поради различни причини. Тогава станахме свидетели на съществен енергиен дефицит в системата, при който лъснаха крадливи схеми за злоупотреби с резервирани, но нефункционални генерационни капацитети, припомнят четирите работодателски организации.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:51 · 14.03.2018
Когато ТЕЦ Варна работеше като студен резерв, тогава от къде са се вземали средствата? Защо си мисля, че и тогава сме плащале тези пари, но след спирането на ТЕЦ Варна "някои ТЕЦ-ове, на които ЕСО им плаща да поддържат студен резерв", не са могли да го активират поради различни причини". Следователно, няма промяна в плащането, а проблемът е, че няма мощност, която да изпълнява читаво ролята си на студен резерв.
Потребител · 19:46 · 14.03.2018
Тез пари са за Папаза и Шишака - подарък в замяна на подкрепа за ЧЕЗ!!!
маче · 19:40 · 14.03.2018
Винаги има измама.....Цацароввввввв къде си?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент