Теменужка Петкова: Няма да се вдига токът за бита

Теменужка Петкова: Няма да се вдига токът за бита | StandartNews.com

Няма да има повишение на цената на тока, битовите потребители могат да бъдат спокойни. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг във връзка с пресконференцията на българския бизнес, на която бе прогнозирано поскъпване на тока с между 15 и 30%.

„Няма да има увеличаване на цената на регулирания пазар дори и да има промяна в тази на свободния. Цени от 120 лв. няма в българската държавна енергетика и ако се получат такива, веднага трябва да се информира контролният орган", каза още тя и припомни, че цената на регулирания пазар се определя от КЕВР, а цената на свободния – от търсенето и предлагането. „По отношение на цените основен участник е Българската независима енергийна борса, като средните цени за доставка на ток през 2018 г. са около 75 лв. В случай, че има съмнения за картел между търговците на електрическа енергия незабавно българският бизнес трябва да се обърне към контролния орган – Комисията по защита на конкуренцията, който може да проследи цената по веригата и да предприеме съответните мерки. Правителството заставаме твърдо зад това, ако има нарушение на законодателството, то да бъдат предприети най-строгите мерки. И това продължава да бъде моят апел към българския бизнес – ако има съмнение за картел, да бъде веднага сигнализиран контролният орган", коментира още тя.

По думите ѝ цената на тока е такава, каквато я е определил регулаторът, и не трябва да се спекулира и да се будят страхове у българските граждани по този начин. „Ръцете на регулаторът се развързват така, както предвижда европейското законодателство, така че ние ще направим това, което пише там", каза тя

Министър Петкова посочи, че с промените от 2018 г. цялото произведено количество енергия ще минава през Българската независима енергийна борса. "До броени дни те ще бъдат качени на сайта за обществено обсъждане. КЕВР също трябва да даде становище по тях, тъй като това е органът, който ще изпълнява този тип дейност", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай