Теменужка Петкова: Бизнесът да сезира КЗК, ако има данни за картел за цената на тока

Теменужка Петкова: Бизнесът да сезира КЗК, ако има данни за картел за цената на тока | StandartNews.com

Енергийният министър Теменужка Петкова призова бизнеса, ако разполага с данни, че търговци на електрическа енергия правят картелни споразумения, да сезира Комисията за защита на конкуренцията.

Така тя коментира в предаването „Тази сутрин" по bTV намеренията на бизнеса за протести заради високите цени на тока. По данни на предприятията става дума за скок между 30 и 60%.

„Трудно ми е да кажа с колко се увеличава цената на тока за бизнеса, тъй като става въпрос за пряко договаряне между бизнеса и търговците на електрическа енергия", отбеляза Петкова.

Тя подчерта, че електрическата енергия е стока като всяка друга и когато се търгува на свободния пазар, нейната цена зависи от търсенето и предлагането.

Тя подчерта, че държавата няма как да влияе върху свободния пазар. „Те твърдят, че търговците на електрическа енергия им предлагат договори, които са на по-високи цени от миналогодишните. Държавата не може да се намеси в техните договорни отношения", каза Петкова.

Когато се говори „за" или „против" проекта „Белене", трябва да се чуят всички аргументи, заяви още Теменужка Петкова.

По думите ѝ БАН има готовност да представи доклада за „Белене" в енергийната комисия на парламента. „В момента, в който от страна на парламента се иницира такава среща, от БАН ще бъдат на разположение, от Министерството на енергетиката, от БЕХ също ще бъдем там, ние сме готови за този дебат, той трябва да се проведе, за да може да се вземе най-доброто решение за България", каза Петкова.

„Разполагаме с площадка за изграждане на атомната електроцентрала, която е лицензирана и на която е изградена неохбодимата инфраструктура. Сега разполагаме и с оборудване, което платихме и 90% от него е на площадката на „Белене". Стои въпросът как то да бъде използвано по най-добрия начин", допълни енергийният министър.

„Не можем да си позволим да допуснем грешката от предишното оборудване за проекта АЕЦ „Белене". То първо беше платено през 1989 -90 г., доставено тук, престоя близо 20 г. на площадката на „Белене", след което беше върнато за жълти стотинки обратно в Руската федерация", категорична беше Теменужка Петкова.

„Това, което възнамеряваме да направим, е да бъде обявена процедура, която да даде възможност на потенциални стратегически инвеститори да вземат участие в реализацията на този проект. Това е нашата визия и нашето желание в тази посока.

Трябва да се отделят активите и пасивите за компанията и да се даде старт на публична и прозрачна процедура, която да даде възможност на инвеститори да предлагат условия и ние да изберем това, което е най-добро за България", каза Петкова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай