Строежът на газовия хъб е топ приоритет на държавата догодина

Първата копка за газовата връзка с Гърция се очаква да бъде направена през юни 2018 г.

Строежът на газовия хъб е топ приоритет на държавата догодина | StandartNews.com

Изграждането на газовия хъб Балкан е сред топ приоритетите на България през следващата година. Това стана ясно по време на провелата се енергийна конференция за целите на страната ни по време на председателството на Съвета на ЕС догодина.

Сред по-важните срещи, които предстоят в страната ни, е международна дискусия по повод изграждането на газовия хъб. Среата ще е на 4 март.

През юни месец 2018 г. ще се проведе и международна среща за изграждането на газовата ни връзка с Гърция, съобщи на форума зам.-мининистърът на енергетиката Жечо Станков.

По време на председателството на България ще се проведат и дискусии с еврокомисията за пълната либерализация на енергийния пазар, отбеляза енергийният министър Теменужка Петкова. "България си е поставила за цел да засили регионалното сътрудничество в сектор енергетика с нашите съседи", отбеляза още тя.

По време на днешния форум председателят на комисията по енергетика в НС Делян Добрев отбеляза, че се надява до края на 2018 г. да е приключила пълната либерализация на пазара.

От своя страна председателят на държавния регулатор Иван Иванов открои, че страната трябва усилено да работи за уеднаквяване на българското и европейското законодателство по отношение на т. нар. дългосрочни договори, по които националната електрическа компания изкупува ток от американските централи.

Прогнозата на Иван Иванов е, че най-късно до 2021 г. България трябва да е уеднаквила законодателството си с европейското.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай