Шефовете със 62% по-високи доходи

Свободното време откроява най-много мениджърите и собствениците на фирми

Шефовете със 62% по-високи доходи | StandartNews.com

Доходите на семействата, в които поне един от съпрузите заема ръководна длъжност или има собствен бизнес, са с 62,4% по-високи от тези на домакинствата, в които всички са обикновени работници. Доходите на едно домакинство за 2015 г. са средно 12 349 лв., а на човек – 5147 лв., сочат данните на НСИ. Но ако главата на семейството е на ръководен пост, като например мениджър или старши служител във фирма, средният годишен доход на домакинството скача на 24 280 лв.

А на всеки от семейството се падат по 8602 лв. годишно, което прави по 717 лв. на месец. Ако главата на домакинството е обикновен работник, средният доход на семейството за година е 14 946 лв. А на човек се падат само по 4990 лв. годишно, или близо 416 лв. на месец. Сумата е доста малка на фона на средната заплата за страната за септември от 954 лв. Но причината за това е, че всички получени в семейството заплати, пенсии и други доходи се разделят между членовете на домакинството. Така дори един човек да е мениджър и да има висока заплата, ако в домакинството има безработен, деца или пенсионер, средният доход на човек пада значително.


Ако главата на семейството е специалист в своята област, т.е. изпълнява специфични и отговорни задачи, но не е на ръководна длъжност, то средният доход на човек от домакинството е 8130 лв. за година, или по 678 лв. на месец.
Оказва се обаче, че дори човек да е мениджър, доходите от заплати в домакинството му са само с 22% по-високи от получените заплати в семействата на обикновени работници. По-високите доходи идват, ако човек има собствен бизнес и наети служители. Шефовете, които управляват собствената си фирма, носят в семейството над седем пъти повече пари от хората, които също работят за себе си, но са например майстори или със свободни професии и не ръководят персонал.

Противно на очакванията, домакинствата в които главата е мениджър или старши служител във фирма, консумират по-малко калории, отколкото семействата на работниците.

В семействата на мениджърите и хората със собствен бизнес средно на ден се изяждат по 2010 калории на човек, докато в домакинствата на работниците изяждат по 2148 калории. Като в работническите семейства хапват повече хляб (83 кг. на човек за година при 63,3 кг. на човек в семействата на мениджърите), месо (32,1 кг. на човек годишно при 30,2 кг. в домакинствата с мениджъри) и месни продукти (14 кг. на човек при 12,5 кг. в семействата на шефовете).

В семействата на мениджърите обаче ядат повече плодове (51,3 кг. на човек при 39,6 кг. в семействата на обикновени работници), както и малко повече зеленчуци, риба, луканка, прясно мляко, сирене и кашкавал. Но шефовете не живеят много по-здравословно от подчинените си, защото всеки член от домакинството им пуши средно по 1032 цигари на година, при 807 цигари в семействата на работниците. В домакинствата на мениджърите се пие и повече бира и вино, но се консумира по-малко ракия.


Семействата на мениджърите и старшите служители харчат за храна само с 29% повече от работническите семейства. Но за дрехи и обувки мениджърите дават с 88% повече, за транспорт – над два пъти, а за свободното си време близо три пъти повече от семействата, в които главата е обикновен работник. Оказва се, че по отношение на храната на трапезата няма голяма разлика между домакинствата в страната. Хората с по-висок професионален статус се отличават по това как прекарват свободното си време, колко пътуват, каква е колата им и как се обличат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай