ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Липса на кадри бави 50 млн. инвестиция

ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Липса на кадри бави 50 млн. инвестиция | StandartNews.com

Осигуряването на работна ръка може да забави инвестиция за 50 млн. евро, която планира ЕТЕМ у нас. Това стана ясно от думите на Джордж Менцелопулос, изпълнителен директор на "Етем", по време на дискусията "Да! На българското автомобилостроене".

Компанията е част от холдинга "Виохалко", в който влизат още "Стомана Индъстри" и "София мед". За миналата година оборотът на холдинга е над 3,7 млрд. евро, а предприятията му са в 8 държави и имат над 9000 служители. ЕТЕМ навлиза за първи път в автобизнеса у нас през 2003 г. като доставчик на БМВ, а сега е сертифицирана за целия премиум сегмент на автомобили, сред които Мерцедес, Ауди, Ягуар-Ланд Ровер, Ламборгини. Тя има най-високата оценка на БМВ и е една от трите компании в Европа, които имат право да произвеждат продукти за автокорпорацията. От България ЕТЕМ изнася и алуминиеви профили за завода на БМВ в Китай.

Инвестиционният план на компанията предвижда разкриването на нови мощности и разширение с над 10 000 кв. м., за което ще бъдат инвестирани 50 млн. евро. "Но първо трябва да намерим решение на проблема с човешките ресурси, което е голямо предизвикателство", каза Менцелопулос. Той добави, че бизнесът има нужда да работи в тясно сътрудничество с властта, за да продължава да инвестира. "При такава сериозна инвестиция, всяка форма на подкрепа е добре дошла, а нашите основни конкуренти в Западна Европа я получават", каза още Джордж Менцелопулос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай