18:30 ч.

12.07.18

3 мин.

0

1

0

ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Автоиндустрията ще открие още 45 000 работни места

от редактор |

ОТ ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Автоиндустрията ще открие още 45 000 работни места

Нужни са големи индустриални зони за развитието на сектора, каза арх. Станиславов


Автоиндустрията ще открие още 45 000 работни места през следващите 3-4 г. Това съобщи арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив клъстер България. Той съобщи, че секторът е най-бързо развиващият се у нас. Конкретните цифри описват огромния скок на клъстера за шестте години от създаването му. Ако през 2012 г. фирмите в него са били 30, сега са 170. Броят на работещите е скочил от 9 000 на 47 000. Ако преди 6 г. браншът е давал под 1% от БВП, сега делът му е над 5 на сто. 2,5 милиарда лева е оборотът на компаниите в АКБ.


За да върви секторът напред обаче са нужни бързи и адекватни решения от страна на властта, подчерта арх. Станиславов.


Той призна, че кадрите са голям проблем. В дуалното обучение компаниите от сектора могат да се похвалят с най-добрите практики, но комуникациите с техническите университети са трудни, каза арх. Станиславов.


Друг изключително важен фактор за развитието на сектора са големи индустриални зони, каквито в момента няма. В тази насока АКБ работи активно с Министерството на икономиката и вече е започнала подготовката за създаването им в Бургас, София и Видин. Арх. Станиславов посочи още, че инвеститорите имат нужда от значителни стимули извън обичайните мерки, които получават от БАИ и такава практика има в други страни от ЕС.


"Разпознаваеми сме за големите автомобилни производители, но за да не прегрее двигателят, са ни нужни още ресурси", каза председателят на УС на АКБ Иван Михайлов. Той също посочи, че болната тема е липсата на кадри. "Чуждият инвеститор вече не се вълнува толкова от ниския данък печалба у нас. Първият му въпрос е дали в страната има достатъчно квалифицирана ръка, а отговорът засега е "не", каза Михайлов. По думите му, бизнесът е в университетите всеки ден, подпомага на всички висши училища и професионални гимназии. "Засега обаче срещаме отпор от ръководствата на някои вузове", посочи Михайлов. Друга болна тема е и трудовото законодателство, където има спънки за инвеститорите. Това важи и за кодекса на труда. "Трябва повече смелост от страна на изпълнителната и законодателната власт, за да се случват нещата", подчерта Михайлов. И допълни, че автомобилният бранш вече изпреварва IT индустрията у нас. "Ако колцентровете дават препитание, то фирмите от АКБ създават интелектуалната собственост на държавата", категоричен е Михайлов.


"България е индустриална страна, като по данни на Евростат делът в БВП на индустрията у нас е с 5% повече от средния за европейските страни. За България той е 24,4% при 19.4% за ЕС". Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. "Освен, че страната ни е индустриална, тя е и експортно ориентирана. За миналата година износът е над 92 млрд. лв. Мехатрониката е освен фактор за експорта, като нейният дял е 24%, или близо 13 млрд. лв.", обясни Велев. Според него мехаторниката е секторът, който пълни бюджета, а автоиндустията е неговият мотор. "В мехатрониката резултатите са благодарение на хората, а не от природни дадености или политики", подчерта Велев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 18:44 · 12.07.2018
кадри за 7 - 800 лева заплата. що не си ебете мамата
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент