Освобождават туризма от прекатегоризация

Освобождават туризма от прекатегоризация | StandartNews.com

Министърът на туризма Николина Ангелкова планира да премахне изискването хотелите и ресторантите да се прекатегоризират на всеки пет години. Тези, които работят коректно, трябва да бъдат поощрявани, каза тя пред БНТ.

Едновременно с това ведомството ще създаде туристически инспекторат и специален институт за отнемане на звезди, ако обектът е влошил обслужването и вече не отговаря на получената категория.

Друго облекчение за собствениците, което министърът подготвя, е всеки обект да се категоризира комплексно. Сега, ако хотелът има лоби бар, ресторант, басейн, дискотека, например, се дава категория на всяко от заведенията поотделно. Така може да се окаже, че хотелът има 4 звезди, а ресторантът му - само две, каза Ангелкова.

До края на годината ще бъдат готови и законовите промени и нова наредба, с които детайлно да се регулира статутът на националните курорти. Специални правила ще има за инфраструктурата, преместваемите обекти, зелените площи, чистотата, паркингите.

Министерството е поискало от концесионерите да осигурят осветление на плажовете през нощта, за да гарантира безопасността на туристите и да подпомогне полицейските проверки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай