14:55 ч.

11.01.18

2 мин.

0

1

0

Определиха таван за височината на сградите в София

от редактор |

Определиха таван за височината на сградите в София

Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които въвеждат регламенти относно височината на сградите в различните части на столицата.


Промените бяха приети с 109 гласа „за", 2 „против" и 11 „въздържал се". Предлага се ограничаване височината на сградите - за централна градска част до 50 метра; в рамките на Околовръстния път - 75 метра; извън Околовръстния път - 15 метра; в останалата част на града - 125 метра. Запазва се възможността за застрояване без ограничение във височината на сградите в новия делови център. Предложенията целят да защитят централната градска част и южните части от общината, които осигуряват визуалната връзка с Витоша.


В законопроекта са обособени територии за много високо строителство - Околовръстния път при ж.к. „Люлин" и по бул. „Цариградско шосе" от кръстовището на 7-ми км до р. Искър.


Въвежда се изискване подробният устройствен план на сградите с височина над 75 м. задължително да включва и работен устройствен план. И двата плана ще се одобряват от СОС.


Според промените урегулираните като озеленени площи за широко обществено ползване в междублоковите пространства терени няма да могат да променят предназначението си, защото стават част от зелената система на СО.


Предлага се и изменение в Закона за териториалното деление на СО с цел конкретизиране на границите между районите „Витоша" и „Панчарево", както и „Люлин", „Овча купел" и „Банкя".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 01:41 · 12.01.2018
В земетръсна зона 125 метра високи сгради, веднъж построени както блоковете от комунистите след това боядисване и подръжка няма.з
За България такива високи сгради не са подходящи , и подръжката им а много скъпа което означава че след 3-4 години ще изглеждат като блокове в София от комунизма.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент