Наше кисело мляко ядат във Финландия и Швеция

Наше кисело мляко ядат във Финландия и Швеция | StandartNews.com

Българско кисело мляко ядат във Финландия, Швеция и Япония. Държавното дружество "Ел Би Булгарикум" има право да сключва договори с чуждестранни партньори за производство на кисело мляко по българска технология и с български закваски, както и да използват името Bulgaria в техните продукти. През 2017 г. "Ел Би Булгарикум" има приходи от лицензионна дейност по сключени договори с японската компания "Мейджи" и финландската "Валио" - за територията на Финландия и Швеция. Това е записано във финансовия отчет на дружеството за първото тримесечие на годината.

Производството и реализацията на млечни продукти през периода януари-март 2017 г. зависи от фактори като голямата конкуренция, голямо предлагане на продукти с растителни мазнини и сивия сектор в бранша, посочват от дружеството. "Ел Би Булгарикум" реализира своята продукция на пазара чрез няколко от големите търговски вериги, работещи на територията на страната. През 2016 г. дружеството откри два нови магазина на територията на София, с което общият им брой стана 9 - 7 в столицата и 2 във Видин.

През първото тримесечие на 2017 г. "Ел Би Булгарикум" е осъществило продажби на вътрешния пазар на стойност 1,282 млн. лв. за свежи млечни продукти, 745 хил. лв. за трайни млечни продукти и 128 хил. лв. за сухи продукти и закваски. Общо приходите на дружеството за първото тримесечие на годината са 7,58 млн. лв., което е с 63% повече спрямо същия период на миналата година. Печалбата на "Ел Би Булгарикум" от януари до март е 1,55 млн. лв., което е ръст с близо 15% на годишна база.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай