НАП предлагат нови правила за касовите апарати

НАП предлагат нови правила за касовите апарати | StandartNews.com

Националната агенция за приходите (НАП) предлага промени в изискванията за касовите апарати. Новите правила ще задължат всички търговци да актуализират софтуера или да сменят фискалните си устройства през следващата година, съобщава БНТ.

Предвиждат се и нови правила за отчитане на касовите бележки. Приходната агенция запечатва средно по 2 хиляди обекта на година, за неиздаване на касови бележки. Най-голям риск от укриване на обороти, според НАП, има в питейните заведения.

Според данъчните има риск от укриване на обороти при разплащанията в брой в търговията с хранителни стоки, дрехи, обувки, ресторанти и дискотеки.

Потенциалната годишна щета в размер на 330 милиона е пряко и директно свързана с кешовите разплащания и с нарушенията при регистрирането и отчитането на продажбите с фискални устройства., обяснява Росен Бъчваров, говорител на приходната агенция.

Затова финансовото министерство предлага промени, които се очаква да влязат в сила през април догодина. Всяка касова бележка, издадена от всеки един касов апарат или фискална система в България трябва на 5 минути, най-късно, да бъде изпратена в сървърите на НАП.

Клиентите ще могат да проверят дали бележката е изпратена в НАП. За целта касовият бон ще има баркод, който ще може да се сканира с мобилно приложение. За да отговорят на новите изисквания поетапно до края на следващата година всички търговци ще трябва да актуализират софтуера на фискалните си устройства или да си купят нови.

Според данните на НАП фискалните устройства в страната са около 450 хиляди. Софтуерът на половината от тях трябва да се актуализира, а останалите да се сменят. С новите правила ще се забрани издаването на служебни бонове в заведенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай