НА ДИСКУСИЯ НА "СТАНДАРТ И КРИБ: Бизнесът и властта се събират в Пловдив

Липсата на работна ръка, сивата икономика и помощ от държавата за нови пазари са сред темите на дискусията

НА ДИСКУСИЯ НА "СТАНДАРТ И КРИБ: Бизнесът и властта се събират в Пловдив | StandartNews.com

Бизнесът от Пловдив и областта ще постави своите въпроси пред властта и институциите по време на 18-тата Национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика". Форумът, който ще се проведе днес от 11 часа в Дома на културата "Б. Христов", е организиран от вестник "Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.

Как Пловдив да продължи да се развива като инвестиционна дестинация и какви са пречките и проблемите пред работодателите, са сред темите, които ще обсъждат представители на бизнеса, заместник-министри и експерти.

Областният управител Здравко Димитров и кметът Иван Тотев ще представят своите визии за развитието на града. Бизнесът ще очаква новини около концесията на летище Пловдив, която ще даде мощен тласък на икономиката в региона. Ще бъдат поставени и въпроси, свързани с транспортната инфраструктура.

Предприемачите ще търсят отговор за най-наболелия въпрос - недостигът на работна ръка. Този проблем бе поставен като номер 1 още през миналата година, а днес мениджърите определят решението му като жизненоважно, защото липсата на кадри е основният фактор, спъващ ръста на икономиката. Особено критична е ситуацията в транспрортния и строителния сектори. На форума ще чуем какъв е опитът на компаниите в подготовката на специалисти, с какви трудности се сблъскват и какви законодателни промени са нужни, за да отговаря дуалното обучение на нуждите на бизнеса. Директори на професионални гимназии и ректори на технически вузове също ще изложат проблемите си, а решение ще търси Таня Михайлова, заместник-министър на образованието.

Фирмите от хранителната индустрия пък се оплакват от 50% сив сектор, който ги прави неконкурентноспособни на пазара. Те ще търсят съдействие от шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която е пловдивчанка и като бивш шеф на Териториалната данъчна служба, много добре познава бизнеса и проблемите му.

Какви са възможностите за увеличаване на износа на хранителни продукти и за пробив на български стоки на нови пазари. Пловдивският бизнес поиска тази тема да бъде включена в дискусията. С помощта на парите от ЕС и специално земеделската програма за развитие на селските райони, преработвателните предприятия в региона се модернизираха и имат нужда от износ и нови пазари, за да си върнат инвестициите. Проблемът обаче е, че с много страни извън ЕС нямаме подписани нужните споразумения. Нужна е и по-голяма подкрепа за промотиране на продуктите ни в чужбина, за да станат те разпознаваеми и търсени. С новини по темата на дискусията идва експертът от Министерството на земеделието, храните и горите д-р Петър Кировски.

Пловдивският бизнес може да зададе своите въпроси и към председателя на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, към Славчо Атанасов, председател на комисията за младежта и спорта в парламента, към Мария Георгиева, директор на Регионалната служба по заетостта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай