Москва ни предлага транзит без разрешителни

Пълна либерализация на превозите на товари през териториите на България и Русия

Москва ни предлага транзит без разрешителни | StandartNews.com

Транзитният превоз на товари през териториите на България и Русия вече да се осъществява без задължителните от десетилетия насам и досега "транзитни разрешителни". Това предложение е отправила Москва до правителството на България, научи Стандарт".

Руският премиер Дмитрий Медведев подписал указ за одобряване на проект на споразумение за изменение на Спогодбата между правителствата на Русия и България за международни автомобилни съобщения от 19 май 1995 г., влязла в сила на 13 юли 1996 г.

С три леки корекции в текста транзитните превози на товари на териториите на двете държави вече да стават без разрешителни, предлагат руснаците. За целта от "Статия 6, точка 1 на спогодбата отпадат думите "или транзит на техните територии", като се допълва с нова 5-а точка, която гласи: "5. Транзитните превози на товари на териториите на договарящите се страни ще се осъществяват без разрешителни." Със същата цел от статия 14 отпада съчетанието "и транзитни".

С предложените промени ще се либерализират транзитните превози на товари през двете държави, което ще облагодетелства търговията, като намали разходите на превозвачите.

Предложението за промяна в спогодбата е изпратено в София чрез българското посолство в Москва. Ако измененията бъдат приети от наша страна, те ще влязат в сила 30 дни след получаване на нотата с българското съгласие в Москва, става ясно още от документа.

Промените не засягат търговията между Русия и България, която ще продължи да се извършва само при наличие на двустранни разрешителни.

Припомняме, че Москва предлага на България пълна либерализация на транзитните превози още от началото на 2016 г., когато по време на проведеното в Москва заседание на руско-българската Смесена комисия по въпросите на сътрудничеството в областта на международните автомобилни превози направи това предложение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай