06:55 ч.

20.05.17

2 мин.

0

0

0

„Мини Марица-изток" вече е официален жп-превозвач

от Матей Бонев |

„Мини Марица-изток" вече е официален жп-превозвач

Въгледобивната компания „Мини Марица-изток" вече може да превозва товари по националната железопътна инфраструктура в участъка Нова Загора – Стара Загора – Димитровград – Симеоновград. Това съобщиха вчера от дружеството, което е получило официално сертификат за безопасност на системата за управление на безопасността на железопътния транспорт в мините.


С това на практика е било изпълнено и последното условие дружеството да може да оперира като самостоятелна жп организация. С получаването на лицена „Мини Марица-изток" става четвъртото държавно дружество и 14-тото в България, което има право да превозва товари по националната железопътна инфраструктура. Това ще важи най-вече за превози по жп линията Симеоновград – Нова Загора, която не е електрифицирана, но осигурява по-пряка връзка от Турция към вътрешността на България и Европа.


Лицензията дава и възможност с подвижния състав на мините да се извършва превоз и на варовик от находищата в региона до топлоелектрическите централи от комплекса, който те използват за сероочистващите си инсталации.


Като лицензиран жп.превозвач мините ще повишават и сигурността на доставките на въглища към ТЕЦ-овете в комплекса „Марица изток" като те вече ще могат да получават въглища минимум от два рудника.


Всичко това ще доведе и до зничим икономически ефект за въгледобивното дружество като се спестяват средствата, които досега са плащани на лицензирани жп превозвачи. Разходите за преминаване само в участъка от гара Раднево до гара Любеново-предавателна ще се намаляват 10 пъти, посочват от дружеството.


Съвсем скоро време „Мини Марица-изток" ще превози и първия си товарен влак като официален жп. превозвач.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент