Курсът на лирата спадна за кратко под 1,20 долара

Курсът на лирата спадна за кратко под 1,20 долара | StandartNews.com

Курсът на британската лира спадна под 1,20 долара в навечерието на реч на премиера Тереза Мей за Brexit. Тази сутрин британската лира достигна минимум спрямо долара, какъвто не бе отчитала от 7 октомври, когато се срина до 1,1841 долара, като се разменяше за 1,1986 долара. След това тя леко възстанови загубите си и се разменяше за около 1,2035 долара, оставайки обаче под стойността си от петък (1,2197 долара), предава AFP, цитирана от БТА.

В по-малка степен британската валута поевтиня и спрямо еврото, което достигна при първите търгове в азиатската електронна търговия 87,87 пенса - максимум от ноември, спрямо 87,15 пенса два дни по-рано.

Според редица медии във вторник в реч в Лондон Тереза Мей ще очертае основните насоки на "твърд Brexit": изтегляне от единния пазар, от европейския митнически съюз и от Европейския съд, за да си върне контрола върху европейската имиграция, отбелязва AFP.

Информациите от медиите през уикенда без съмнение са причината за понижението на курса на лирата, коментира валутен експерт, цитиран от агенцията.

„Макар че паундът се възстанови до известна степен в Лондон, изглежда, че реалностите на твърдия Brexit все още не са напълно оценени", казва Шон Калоу, старши стратег в Westpac Banking Corp. в Сидни, цитиран от Bloomberg. "Трудно е паундът да избегне изпитанието от най-вероятен срив в следващите седмици", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай