Хотелите с над 8% по-високи приходи

Хотелите с над 8% по-високи приходи | StandartNews.com

Приходите на хотелите от нощувки през август са 323,7 млн. лв., което е увеличение с 8,3% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Основната причина за този добър ръст в туристическия бранш са чужденците. През август приходите на хотелите и мотелите от чужденци нарастват с 9,3%, докато приходите им от българи се увеличават само с 4%. Явно доходите на много българи растат с по-бавни темпове и те не могат да харчат много пари за почивка, а по-заможните все по-често избират да прекарат отпуската си в чужбина.

Броят на пренощувалите лица в хотели, мотели и хижи в страната през август се увеличава с 6,3% на годишна база и достига 1,256 млн., сочат данните на НСИ. Като е регистрирано увеличение със 7,5% при броя на чужденците и с 4,6% на българите. Сънародниците ни, които са посетили хотел или хижа август, са 493,8 хил. като са отседнали средно за по 3,3 нощувки, което е просто един дълъг уикенд. Чужденците, пренощували в места за настаняване в страната, са били 762,8 хил., като 63% тях са отседнали в хотели с 4 и 5 звезди и са останали средно за 5,7 нощувки.
Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през август, е 5,946 млн., или с 1,9% повече от същия месец на миналата година. Това е доста по-малък ръст от увеличението на приходите на хотелите. Явно цените на нощувките са се повишили, като се има предвид, че най-голямо увеличение на броя на нощувките (с 3,8%) се наблюдава в местата за настаняване с 1 и 2 звезди.

Общата заетост на леглата хотелите през август е 62,3%, като пада с 0,1% на годишна база. Най-висока е заетостта в хотелите с 4 и 5 звезди - 76,4%, следвани от местата за настаняване с 3 звезди - 61,2%, и с 1 и 2 звезди - 43%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай