Хазната връща данъци на млади съпрузи с ипотека

5500 семейства със заеми за жилище пестят 1,5 млн. лв. налози за година

Хазната връща данъци на млади съпрузи с ипотека | StandartNews.com

Хазната връща данъци на млади семейства, които са взели заем за покупката на единственото им жилище. И през 2017 г. един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит може да намали данъците си като подаде декларация за доходите си от миналата година. Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност един от съпрузите да приспадне от сумата на годишните данъчни основи направените през миналата година лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечния кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък. Например, ако през миналата година един от съпрузите има доходи в размер на 30 хил. лв., а изплатените лихви по ипотеката са 3 хил. лв., облагаемите му доходи ще бъдат намалени на 27 хил. лв. Така реално дължимите от него данъци ще бъдат намалени с 300 лв. (10% данък върху платените лихви от 3 хил. лв.). Така, ако през миналата година съпругът е платил авансово данъците върху доходите си, сега с ползване на облекчението, хазната ще трябва да му върне пари. Средно на година облекчението за ипотечни кредити се ползва от около 5500 семейства, като те намаляват общо с над 15 млн. лв. данъчните си основи и така пестят 1,5 млн. лв. данъци.
За да се ползва данъчното облекчение трябва да са изпълнени три условия: съпрузите да имат сключен граждански брак, един от тях да не е навършил 35 години към датата на сключване на договора за ипотечен кредит, и ипотекираното жилище да е единствено за семейството.
За да се ползва облекчението съпругът, който иска да намали данъците си, задължително трябва да представи към данъчната си декларация за доходите и писмена декларация от съпруга/та, че той/тя няма да ползва данъчното облекчение за същата година. Всички тези обстоятелства и условия се декларират в Приложение № 10 на годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица за 2016 г.
Облекчението може да се ползва от местни граждани, както и от чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава членка на Европейския съюз или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.
Данъчното облекчение се ползва само с подаване на годишна данъчна декларация за доходите, към която се прилага документ, издаден от банката отпуснала кредита, удостоверяващ размера на направените през миналата година лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния заем за закупуване на жилище.

Задължителни условия:

1. Договорът за ипотечния кредит да е сключен от данъчно задълженото лице и/или от съпруг/а, с който/която имат сключен граждански брак;
2. Данъчно задълженото лице и/или съпругът/ата не са навършили 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит;
3. Ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през годината.

Най-лесно декларациите
се подават по интернет

Най-лесно подаването на годишната декларация за облагане на доходите става по интернет с безплатен персонален идентификационен код (ПИК) или подписана с електронен подпис. Данъчните декларации могат също да се изпратят и по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите от миналата година изтича на 2 май 2017 г. (30 април е неделя, а 1 май е почивен ден), като в същия срок трябва да бъде платен и дължимият данък за довнасяне.
Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на номер 0700 18 700.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай