Хъб за онлайн търговия с Китай откриха до Пловдив

Хъб за онлайн търговия с Китай откриха до Пловдив | StandartNews.com

Край Пловдив откриха първия "16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти" с Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Центърът има за цел да промотира възможностите на икономиките на нашите страни и да насърчава търговския стокообмен с Китай.

"Вярваме, че чрез технологиите на 21 век той ще се превърне в модерен мост за по-успешно сътрудничество между ЦИЕ и Китай. Надяваме се логистичният център да бъде пример и за останалите страни от региона в разгръщането на сътрудничеството с китайската икономика", каза на откриването зам.-министърът на земеделието Лозана Василева.

Тя добави, че през последните три години търговският оборот със селскостопански стоки на България в тези страни възлиза на над 2 млрд. долара годишно, като това е 26-27% от общия селскостопански стокообмен на България.
„България предоставя възможности за транспортни връзки със страните от Европа, Азия, Африка и съответно за провличане на част от транспортните потоци между Западна и Централна Европа и Азия. Потенциалът ни е свързан и с развитието на транзитния трафик", каза зам.-министърът на транспорта Димитър Геновски. Според него привличането на китайски инвеститори ще допринесе за развитието на транспортната инфраструктура, която в последствие ще се превърне в част от новия "Път на коприната".

За последните десет години българският износ към Китай се е увеличил седем пъти, каза на церемонията Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката. Голяма част от реализираните китайски инвестиции в страната са в сферата на селското стопанство, хранителните продукти, етеричните масла, козметични продукти, вино и минерална вода. „За нас "Инциативата 16+1" е платформа към нови възможности за засилване на инвестиционното и търговско сътрудничество с Китай", заяви Ганчев.

Проектът "16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти" в Китай и страните от ЦИЕ е резултат от среща на министрите на земеделието на Китай и страните от ЦИЕ през август в Любляна, Словения. Целта е насърчаване на развитието на електронната търговия със селскостопански и други продукти между Китай и страните от ЦИЕ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай