Горанов представя възможностите на Фонда на фондовете

Горанов представя възможностите на Фонда на фондовете | StandartNews.com

Финансовият министър Владислав Горанов ще представи днес възможностите на Фонда на фондовете. Това съобщи самият той по време на форум на тема "Планът Юнкер - възможности и резултат", който се провежда в София. Форумът е организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ. На форума присъстват над 250 представители на големи компании, които са членове на най-голямата работодателска организация в страната. 

На него участват вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Зорница Русинова, както и представители на Европейската комисия, Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Българският бизнес може да се възползва от над 33,5 млрд. евро до края на 2020 г. по Плана Юнкер.

Регионалното звено за техническа помощ и консултации по финансовите инструменти по "Плана Юнкер" ще заработи в България в края на март, съобщи още Владислав Горанов. И обясни, че експертите ще помагат на бизнеса да подготвя проекти да ги приоритизира и структурира както и да ги подава за кандидатстване. Те ще помагат при затруднения на фирмите както и за евентуално комбиниране на различни изгочници на финансиране. 

След това Владислав Горанов сравни финансовите институции с меката дрога, защото не създават зависимости за физнеса като грантовете.

По "Плана Юнкер" могат да се финансират и правителствени проекти като изграждане на мостове, туристически проекти и такива чрез които да се използват минералните води като геотермален източник, съобщи пък от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев. Той обяви, че има информация от парламента, че Законът за концесиите ще бъде гласуван следващите два дни.

"Започнахме с 3 млн. лева, а сега имаме 33,70 млн. лева ресурс по различните оперативни програми, които ще бъдат насочени не към 7, а към 39 български града", каза регионалният министър Лиляна Павлова и пожела успех на бизнесмените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай