Горанов: Лъжите за митническата система обслужват вота на недоверие

Горанов: Лъжите за митническата система обслужват вота на недоверие | StandartNews.com

Няма данни за манипулации на БАЦИС, всички анонси в тази посока са политически провокации за нагнетяване на напрежение около вота на недоверие. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на съвместно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по бюджет и финанси относно информация от ДАНС и Прокуратурата за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС).

На заседанието присъстваха още директорът на Агенция „Митници" Георги Костов и главният прокурор Сотир Цацаров.

„Нито в доклада на ДАНС, нито в изводите на Прокуратурата не се съдържа нито една от посочените в публичното пространство манипулации и извършвания на законово нарушение. В противен случай главният прокурор отдавна трябваше да е образувал досъдебно производство срещу неизвестен извършител", каза още той. Горанов добави, че данни за подобни манипулации не са налични и всички анонси в тази посока би могъл да окачестви като чисто политически провокации за нагнетяване на напрежение около предстоящото гласуване на вот на недоверие на правителството с премиер Бойко Борисов.

„Мога да заявя с удовлетворение, че в резултат на работата на приходните администрации успяхме да повишим значително събираемостта на приходите от акцизите, като в края на 2017 г. те достигат 29,7 на сто. Това число е важно, защото именно то е важно за увеличението при прихода на БВП, което означава повишаване на събираемостта. В края на 2017 г. данъчните приходи достигат до 29,5 млрд. лв., което е с 6,5 млрд. лв. номинално нарастване от 2013 г.", каза още Горанов и посочи, че единствено в 2014 г. е отчетен номинален спад на приходите от акциз.

„Твърдението, че от лятото на 2016 г. до деня, в който се посочиха мотивите за вота, не са предприети никакви действия и системата не е коригирана, са неверни. Не само през 2016 г., а и през 2017 г. и през 2018 г. продължават процесите по усъвършенстване на системата. Това, че през 2016 г. са констатирани определени рискове в нея, не се отрича, но факт е, че всички те са отстранени. А това, че системата работи и е в ползва на българската митническа администрация е безспорен факт. И питам по-добър ли е бил контролът, когато тя не е съществувала?", коментира финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай