ГЛАСЪТ НА БИЗНЕСА: България може да е Швейцария на Балканите

ГЛАСЪТ НА БИЗНЕСА: България може да е Швейцария на Балканите | StandartNews.com

България може да бъде много по-напреднала и бързо развиваща се държава, ако нейна главна цел стане развитието на хората, на таланта и на образованието. В това единодушно са убедени финалистите в конкурса „Мениджър на годината на списание „Мениджър", които отговарят на въпроса: „Трябва ли да има приоритети в развитието на България и кои могат да са те?"
Десетимата финалисти са едни от най-добрите мениджъри на България, при тях работят хиляди хора, имат важен принос в брутния вътрешен продукт на страната.
Списание „Мениджър" организира конкурса „Мениджър на годината" за десета поредна година. Победителят ще стане известен на заключителната церемония на 10 ноември в Софийската опера и балет.

Да се развива предприемчивостта

Дарина Стоянова, изпълнителен директор на „Престиж 96" АД:

Най-големият приоритет за държавата и обществото трябва да е образованието и развитието на предприемчивостта на младите. За това трябва да се създаде целенасочена, устойчива във времето и независеща от политическата конюнктура дългосрочна стратегия и да бъдат вложени всички необходими ресурси. Нужни са ни образовани хора, които да създават продукти с висока добавена стойност, за да може да бъдем конкурентноспособни на най-добрите в света. По-висока образованост и по-висока производителност ще означава и по-висок стандарт на живот в страната. Бизнесът сам открива своите възможности и поставя своите приоритети, когато има образовани работници и служители, стабилна и предвидима бизнес среда със закони, приложими и валидни за всички

Елиминиране на корупцията

Елена Дречева- Владимирова, изпълнителен директор на „Коника Минолта Бизнес Солюшънс България" ЕООД

Приоритетите в развитието на България трябва да са свързани с факторите ни за успех и областите с потенциал.
Фактори за успех са:
- Образование и здравеопазване
- Инфраструктура и административен капацитет
- Въвеждане на информационни технологии, търсене на ефективност и оптимизация
- Елиминиране на корупцията в държавните органи.
Областите с потенциал са:
- Социални иновации в различни области
- Информационни технологии
- Туризъм
- Селско стопанство
- Производство

Важно е социалното развитие

Ерик де Кандидо, управляващ директор на IMI България

Приоритетът трябва да е насочен към социалното развитие. Страната има добро ниво на дълг, ниска безработица (след успешно привличане на чуждестранни инвеститори през изминалите 10 г.) и може да работи в следните области:
- Здравеопазване;
- Пенсиониране (особено за тези, които са внасяли осигуровките си по време на социалистическата система);
- Образование (най-вече извън големите градове София, Пловдив и Варна)
Всичко това би допринесло за ограничаване изтичането на таланти от страната.

Управляващите да имат стратегия
за развитието на държавата

Ивайло Славов, основател и изпълнителен директор на BULPROS

Всеки успял мениджър знае, че за да постигне целите си, трябва да има ясен план и приоритети. Ако приемем, че държавата е като една огромна компания, би следвало управляващите да имат стратегически поглед за развитието й. Най-важната сфера, в която трябва да се инвестират усилия, е образованието. Успеем ли да повишим качеството му, напред ще тръгне икономиката, здравеопазването, правосъдието и т.н. Образованите хора са най-ценният ресурс за всяка държава, а България има потенциал в това отношение!

Дигитализацията е пътят напред

Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс Канада" и изпълнителен директор за България

Приоритети са образованието и дигитализацията. Образованието е стълбът в развитието на обществото. То е в основата на всяка нация – грамотните хора мислят дългосрочно, имат друг тип ценности. Силната държава се създава от образовани хора; те имат потенциала да привличат и големи инвеститори. Дигиталните технологии, високите ИТ новости са пътят ни напред.
Приоритет, който да създава по-благоприятен бизнес климат, е улесняването на разрешителния режим и облекчаване на административната тежест. Това ще даде свобода на бизнеса.

Да задържим младите
професионалисти

Красимир Николов, старши вицепрезидент за Централна и Източна Европа във FOX Networks Group

Всяка държава трябва да има приоритети и стратегически цели. За България смятам, че това трябва да са конкретни мерки и действия за ангажиране и задържане на млади професионалисти в страната. Трябва да направим стъпки и за връщането на добрите кадри, които вече са напуснали страната.
Вярвам, че борбата с корупцията, пиратството на интелектуална собственост и сходни, също трябва да бъдат заложени като приоритети. Да има силен стремеж на всяко правителство да прави реални стъпки за подобряване на бизнес средата. Например, намаляване на администрацията и въвеждане в максимална степен на електронно обслужване на бизнеса.

Хората са капиталът на България

Пламен Мирянов, собственик и председател на съвета на директорите на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ" АД

Капиталът на България са хората, приоритетите трябва да бъдат съсредоточени върху тях. Образованието да започва от тези, които ще го преподават, които ще формират младото поколение. Да се вложат ресурси в по-добро обучение и условия за учителите в България. У децата и младите да се формират правилни качества, навици, начин на мислене като желание за развитие, любов към знанията (а не към конкретни оценки), национални самосъзнание, гордост и самочувствие; трябва да бъдат учени и да бъдат свидетели на съпричастност към другите, на отговорност към околната среда. Осигуряването на бъдеще, на поле за развитие за младите в България безспорно е приоритет, за да остават тук, да са щастливи и да допринасят за бъдещето на страната ни по свое собствено желание.

Да градим икономика на знанието

Пламен Цеков, съосновател и изпълнителен директор на „Скейл Фокус" АД:

Отдавна си мечтая България да е Швейцария на Балканите. Ние сме държава с богата култура и история. За да се развива всяка една страна, има нужда от добре образовано и информирано общество. Един от основните приоритети на България трябва да бъде постоянното развитие на образователната система. Темата за доброто образование е най-належаща, тъй като това е основата, върху която изграждаме бъдещето на нашето общество. Подобрявайки образователната система, ще успеем да създадем висока добавена стойност чрез икономика на знанието и така ще изградим среда, която предлага по-добро качество на живот. А ако и високообразовани и квалифицирани чужденци започнат да идват с желание да учат, работят и останат в България, моята мечта ще се е сбъднала.

Нужни са политики за
връщане на емигрантите

Тим Курт, изпълнителен директор и вицепрезидент на „Аурубис България" АД:

Развитие на образованието и провеждането на такива политики, които да мотивират хората, напуснали страната, да се върнат обратно. Това са двата основни приоритета, за които бих работил, ако бях политик.

Да се стремим да
изпреварим конкурентите

Цветелина Николова, управляващ директор на „Катаржина Естейт", „Белица Уайнъри", „Кончерто Уайнъри" и „Платинум Брандс"

Както всяка компания или бизнес се стреми да изпревари своите конкуренти, така и България трябва да се развива в конкуретнтата среда на напредналите държави. Тя трябва да има своите приоритети и да се стреми да ги изпълнява в стратегически план – подобряване на качеството на образованието например ще подпомогне оставането в държавата ни на умни и талантливи мади хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай