Глад за инвестиционни кредити в земеделския бранш

Глад за инвестиционни кредити в земеделския бранш | StandartNews.com

„Агрион Финанс" предлага финансиране срещу земеделска земя по улеснена процедура

Голяма част от по-малките фермери нямат достатъчно активи, които да заложат или не могат да покрият високите изисквания на големите кредитни институции като обезпечение, самоучастие или отлична кредитна история

Търсенето на кредити за земеделие расте, сочи статистиката на БНБ. От няколко години секторът „Селско стопанство" набира скорост и се нарежда сред най-кредитираните браншове, сочат наблюденията на финансистите. Данните на БНБ за бизнес кредитирането към септември 2016 г. показват, че на агросектора са отпуснати 1,79 млрд. лв. при 1,74 млрд. в началото на 2016 година. Прогнозите на водещата компания за кредитиране на фермери „Агрион Финанс" също са в посока повишаване на търсенето. Експертите очакват ръст на земеделското кредитиране и през 2017 г.

От една страна това се дължи на общото оживление в бизнес средата, от друга на нуждата от осигуряване на самоучастие за реализиране на проекти по ПРСР и не на последно място – на желанието за покупка на още земя и модернизиране на производството, казват експертите. Анализът на компанията за 2016 г. показва, че кредитите за земеделие най-често се теглят за увеличаване на стопанството с нови парцели, за нова техника, за покриване на спешни или текущи разходи или за рефинансиране на стари задължения. Най-търсените форми на финансиране през миналата година са тези за покупка на още земя. Вариантите в тази посока са няколко – универсален ипотечен кредит, който е с по-дълъг период на изплащане или лизинг. Инвестиционното финансиране се използва и за покупка на техника, нови производствени бази или покупката на цели бизнеси, казват от „Агрион Финанс". През миналата година компанията навлезе на пазара на земеделско кредитиране като разработи специална улеснена процедура за отпускането на кредити и лизинг за агробизнеса срещу обезпечение земеделска земя. Финансирането покрива до 80% от оценката на заложения парцел и до 100% за лизинга. Процедурата по кандидатстване и одобрение в „Агрион Финанс" отнема много по-кратко време и по-малко документи спрямо традиционните финансови институции. Не са необходими допълнителни залози, включването на съдлъжници и поръчители, откриването на допълнителни сметки или застраховки.

„В "Агрион" тръгваме от нуждите на фермера – често те са свързани с необходимостта от парични средства за разширяване на бизнеса, осигуряване на повече собствена земя и дори покриване на оборотни разходи. Фермерите търсят бързина и опростена процедура за кандидатстване и одобрение, защото бизнесът му изисква вземането на навременни решения", заяви изпълнителният директор на компанията Светла Боянова.

Очакванията на компанията за пазара на земеделски кредити през 2017 г. са свързани и с пренасочване на интереса на фермерите към алтернативни финансиращи институции. Земеделците се оглеждат все по-често и към други варианти за осигуряване на средства на разумна цена. Голяма част от средните и по-дребни стопани нямат достатъчно активи, които да заложат или не могат да покрият високите изисквания на големите кредитни институции като обезпечение по кредита, самоучастие или отлична кредитна история. Като цяло активността в земеделието се очаква да остане висока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай