Дават до 50 000 от ЕС за онлайн магазини

Дават до 50 000 от ЕС за онлайн магазини | StandartNews.com

Ваучери на стойност от 20 хил. до 50 хил. лв. ще могат да получат компании за подобряване на интернет функционалността на сайтовете си и разработка на онлайн магазини. Схемата за малки и средни предприятия, които инвестират в IT решения за управлението си, ще бъде отворена до края на годината като в момента се обсъждат детайлите и обхвата на позволените дейности, които ще се финансират. Това обясни зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на семинар за напредъка по ОП "Иновации и конкурентноспособност".

Идеята за ваучерната схема е дошла от търговските аташета на България в чужбина. При срещи между Министерство на икономиката и СТИВ-овете е станало ясно, че за чуждите компании е трудно да намерят партньори у нас, които да са въвели техническите иновации не само в производството, но и в маркетинговото си управление. Затова и ще бъдат отпуснати средства от оперативната програма за модернизиране на фирмите като развитие на уеб сайтове, апликации и платформи за електронна търговия, обясни Манолев.

Бюджетът на програмата първоначално ще бъде 5 млн. лв. и допълнително ще се реши дали тя да бъде продължена след като се измери ефектът от ваучерите. До края на годината ще стартира и още една ваучерна схема, чрез която фирмите ще могат да получат до 50 хил. лв. за разходи по първично предлагане на акциите им на фондовата борса. До края на седмицата ще стартира и схема на стойност 36 млн. евро. Средствата ще се печелят от компании, които искат да въведат нови еконорми в производството си и да подобрят капацитета си относно преработката на вредни емисии.

Към момента по ОПИК са обявени процедури за 1,57 млрд. лв. или 63% от обхвата на програмата. Сключени са договори за 1,32 млрд. лв. До края на 2018 г. се очаква да бъде договорен над 94% от обхвата на оперативната програма. "Търсим варианти да разширим обхвата на програмата, така че да се включат още предприятия и новосъздадени фирми. Обмислят се и варианти за намаляване на административната тежест, без това да доведе до злоупотреби", каза Манолев. В последните две години се даде повече тежест при оценяването на компании от Северозападна България и ефектът от това се вижда. Трябва обаче да се прецени докога може да продължи това без да се получи дисбаланс в регионите, уточни зам.-министър Манолев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай