21:05 ч.

13.11.17

2 мин.

0

0

0

Дават до 50 000 от ЕС за онлайн магазини

от Наталия Малчева |

Дават до 50 000 от ЕС за онлайн магазини

Ваучери на стойност от 20 хил. до 50 хил. лв. ще могат да получат компании за подобряване на интернет функционалността на сайтовете си и разработка на онлайн магазини. Схемата за малки и средни предприятия, които инвестират в IT решения за управлението си, ще бъде отворена до края на годината като в момента се обсъждат детайлите и обхвата на позволените дейности, които ще се финансират. Това обясни зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на семинар за напредъка по ОП "Иновации и конкурентноспособност".


Идеята за ваучерната схема е дошла от търговските аташета на България в чужбина. При срещи между Министерство на икономиката и СТИВ-овете е станало ясно, че за чуждите компании е трудно да намерят партньори у нас, които да са въвели техническите иновации не само в производството, но и в маркетинговото си управление. Затова и ще бъдат отпуснати средства от оперативната програма за модернизиране на фирмите като развитие на уеб сайтове, апликации и платформи за електронна търговия, обясни Манолев.


Бюджетът на програмата първоначално ще бъде 5 млн. лв. и допълнително ще се реши дали тя да бъде продължена след като се измери ефектът от ваучерите. До края на годината ще стартира и още една ваучерна схема, чрез която фирмите ще могат да получат до 50 хил. лв. за разходи по първично предлагане на акциите им на фондовата борса. До края на седмицата ще стартира и схема на стойност 36 млн. евро. Средствата ще се печелят от компании, които искат да въведат нови еконорми в производството си и да подобрят капацитета си относно преработката на вредни емисии.


Към момента по ОПИК са обявени процедури за 1,57 млрд. лв. или 63% от обхвата на програмата. Сключени са договори за 1,32 млрд. лв. До края на 2018 г. се очаква да бъде договорен над 94% от обхвата на оперативната програма. "Търсим варианти да разширим обхвата на програмата, така че да се включат още предприятия и новосъздадени фирми. Обмислят се и варианти за намаляване на административната тежест, без това да доведе до злоупотреби", каза Манолев. В последните две години се даде повече тежест при оценяването на компании от Северозападна България и ефектът от това се вижда. Трябва обаче да се прецени докога може да продължи това без да се получи дисбаланс в регионите, уточни зам.-министър Манолев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент