Чуждите инвестиции в имоти се сринаха с 84%

Чуждите инвестиции в имоти се сринаха с 84% | StandartNews.com

Чуждите инвестиции в имоти в България паднаха с близо 84%. Нетните постъпления от инвестиции на чуждестранни компании и граждани в имоти в страната за първите десет месеца на годината са 9,7 млн. евро, при 60,4 млн. евро за същия период на миналата година, обявиха от БНБ. По страни, най-голям дял в инвестициите в имоти имат Русия (5,1 млн. евро, 52,4% от общия размер), Германия (1,1 млн. евро, 11,7%) и Украйна (1,1 млн. евро, 11,3% от общия размер).

Общият размер на преките чужди инвестиции в страната за периода януари–октомври 2017 г. е 855,5 млн. евро (1,7% от БВП). Това е спад с 57,3 млн. евро (6,3%) спрямо същия период на миналата година. Този спад е толкова малък благодарение на привлеченото от чужбина финансиране за предприятия в България. То се отчита като чужди инвестиции, но реално са получени заеми или пласирани зад граница облигации, които от една страна са изгодни за предприятието емитент. Но от друга страна плащаните по дълговете лихви излизат извън страната, вместо за остават за банките или инвеститорите, които оперират в България и плащат тук данъците си.

От януари до октомври промяната в нетните задължения между фирмите с чуждестранно участие и преките чужди инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити е 678 млн. евро, при отрицателна стойност от 39,8 млн. евро за същия период на 2016 г. Същевременно привлеченият от чужбина дялов капитал (вноски на чужди компании в капитала на български дружества, както и постъпления по сделки с имоти в страната) възлиза на 149,6 млн. евро. Той е по-малък с 439,5 млн. евро, или със 75% спрямо същия период на миналата година.

Реинвестираната печалба от чужди инвеститори в български дружества възлиза на 28 млн. евро за първите десет месеца на годината, при 363,5 млн. евро година по-рано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай